390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Nemzetközi dzsessznap, itthon is online eseményekkel

MTI
2021. 04. 15.
Nemzetközi dzsessznap, itthon is online eseményekkel

Tizedik alkalommal ünneplik a nemzetközi dzsessznapot világszerte április 30-án. A koronavírus-járvány miatt idén is a virtuális térben tartanak koncerteket és beszélgetéseket világszerte, a kapcsolódó ingyenes hazai Jazznap-hu-t szintén online rendezik meg.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi dzsessznaphoz kapcsolódva. A hazai kezdeményezésű Jazznap-hu hét évvel ezelőtti indulásakor meghatározott eredeti célja változatlan: új közönséget szerezni a műfajnak, az NKA támogatásával - szerepel a szervezők által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Az idei magyarországi "villanyjazznapon" Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett, valamint a fővárosi dzsesszhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendeznek koncerteket az online közönségnek április 30-án, illetve a dzsessznapot megelőző két napon, 28-29-én.

Bevezető programként Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel április 28-án kerekasztal-beszélgetést tartanak Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. A házigazda, Zipernovszky Kornél arra lesz kíváncsi, hová sorolják a magyar dzsesszt, hiszen vendégei (összeadva) legalább száz országban adtak már koncerteket. A BJC-ben a szaxofonos Borbély Mihály fel is lép a dzsessznapon 20 órakor, a magyar etnodzsessz népszerű előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével.

A Ráday utca most is fókuszpontja lesz a magyar dzsesszéletnek. A Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével 28-án, ugyanazon a napon az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív dzsesszrock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap-hu visszatérő vendége. A szintén ferencvárosi Opus Jazz Club Gyémánt Bálint triójának újabb, már lemezen is jelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én, amikor a BJC-ben Nagy Emma énekesnő zenekara, a legutóbbi Müpa Jazz Showcase fődíjasa lép fel.

A Fonó Budai Zeneház Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a dzsessznapon 21 órától. Nagykanizsa a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza, Debrecenben a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band lép fel a műfaj ünnepén.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek