Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Itt a világhálós Berlinale!

10perc.hu
2021. 03. 02.
Itt a világhálós Berlinale!

Közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány. A jelenlegi egészségügyi helyzethez igazodva jelentősen átszervezték a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját, a Berlinálét. Az idei rendezvényen a mostani, megszokott időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg online formában, míg a szemlére beválogatott alkotásokat egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén mutatják be a regisztrált filmes szakembereknek.



A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót ma, Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotását pedig szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en. A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért.

A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.



Főkép forrása:
berlinale.de

További cikkek