Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

7800 tonna kezelt szennyvizet engednek a Csendes-óceánba

10perc.hu
2024. 09. 26.
7800 tonna kezelt szennyvizet engednek a Csendes-óceánba

Japán kilencedik alkalommal enged kezelt hűtővizet a Csendes-óceánba a Fukusima atomerőműből a tiltakozások ellenére.

Japán csütörtökön kilencedik alkalommal kezdte meg a Fukusima Daiicsi atomerőműből származó kezelt hűtővíz kibocsátását a Csendes-óceánba – jelentette be az erőmű üzemeltetője, a TEPCO. A tervek szerint október 14-ig összesen 7800 tonna szennyvizet engednek az óceánba egy víz alatti alagúton keresztül, amely Fukusima prefektúra partjaitól mintegy egy kilométerre nyúlik be a tengerbe - közölte a Portfolio.

A fukusimai atomerőmű 2011-ben, egy földrengés és szökőár után szenvedett súlyos károkat, és azóta nukleáris üzemanyag hűtéséhez használt víz radioaktív anyagokkal szennyeződött. Bár a víz kezelése során a radioaktív anyagok jelentős része eltávolítható, a trícium nem semlegesíthető teljesen, így a vizet jelenleg több mint 1000 tartályban tárolják az erőmű területén.

A víz óceánba engedése 2023 augusztusában kezdődött, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával, azonban a helyi halászok, lakosok, és több külföldi ország, köztük Kína, tiltakozását váltotta ki.

A tervek szerint 2024-ben mintegy 54 600 tonna hűtővizet engednek az óceánba, és a TEPCO várakozásai szerint az összesen 1,34 millió tonna szennyvíz kibocsátása mintegy harminc évig tart majd.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek