Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Veszélyben van Magyarország uniós szavazati joga Orbán Viktor külföldi útjai miatt

10perc.hu
2024. 07. 17.
Veszélyben van Magyarország uniós szavazati joga Orbán Viktor külföldi útjai miatt

63 EP-képviselő kéri Magyarország uniós szavazati jogának megvonását Orbán Viktor külföldi útjai miatt.

Az Európai Parlament 63 képviselője közös levélben követeli Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli oroszországi és kínai látogatásai miatt -írja a Politico. A levél az Ursula von der Leyen Európai Bizottság elnökének, Charles Michel Európai Tanács elnökének és Roberta Metsola európai parlamenti elnöknek címzett dokumentumban fogalmazza meg az aggodalmakat.

Az Európai Parlament képviselői szerint Orbán Viktor miniszterelnök „jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt az Európai Bizottság szerepével”.

Magyarország július 1-jén vette át az EU soros elnökségét Belgiumtól, de azóta Orbán „békemisszióként” jellemezte látogatásait Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban, amelyeken az EU hivatalos képviselete nélkül vett részt.


A képviselők szerint Orbán Viktor több diplomáciai látogatása, különösen Putyin orosz elnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott tárgyalásai során szándékosan félrevezette partnereit pozíciójával kapcsolatban, 

és ezzel súlyosan megsértette az EU elveit.

A képviselők szerint ezek az utak nem felelnek meg az EU érdekeinek, és a magyar miniszterelnök pozíciójának ilyen jellegű kihasználása tovább rontja az Unió egységét.

„Valós intézkedésekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzet puszta szóbeli elítélése nem ér semmit” 

– olvasható a levélben, amelyet számos ország és parlamenti képviselőcsoport, köztük az Európai Néppárt (EPP), a Renew Europe, a Baloldal és a Zöldek képviselői is aláírtak.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldal

További cikkek