392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Több mint 100 személyt keresnek a moszkvai terrortámadás után

10perc.hu
2024. 03. 28.
Több mint 100 személyt keresnek a moszkvai terrortámadás után

A múlt heti moszkvai koncertterem elleni támadás halálos áldozatainak száma magasabb lehet a megerősített 143-nál, mivel az orosz nyomozók több mint 100 eltűnt személy bejelentését fogadták.

Az Orosz Nyomozó Bizottság szerdán közzétette a mindeddig azonosított 143 halálos áldozat nevét. A nyomozók korábban azt közölték, hogy péntek óta 143 eltűnt személy bejelentését is megkapták. Nem világos, hogy a bejelentett eltűntek közül hányat számítottak bele a megerősített halálesetekbe - közölte a CNN.

Oroszországot a múlt héten két évtized legvéresebb terrortámadása rázta meg, amikor fegyveresek rohamozták meg a moszkvai külvárosban található Crocus City Hallt. Testközelből lőtték le az áldozatokat géppuskákból, majd felgyújtották az épületet, ami a tető összeomlását okozta, miközben a koncertlátogatók még bent tartózkodtak.

Több ezer ember utazott a helyszínre, hogy megnézze az orosz rockegyüttest, a Pikniket. Azóta az orosz közösségi média csatornákat elárasztották a barátok és rokonok felhívásai az eltűnt áldozatok felkutatására.

"Barátok keresik a rokonaikat, de még mindig nem találják őket. Az anyjukat és a testvérüket keresik. Kérem segítsen!" - olvasható egy üzenet a "Crocus Segélyközpont" Telegram-csatornán.

A feltételezések szerint sok áldozat a tűz füstjének belélegzése miatt halt meg. Miközben a tető még mindig égett, az ISIS vállalta a felelősséget a támadásért, és megosztott egy videót a támadókról, ahogy berontottak az épületbe, ahová több ezer orosz érkezett a rockegyüttes megtekintésére.

A CNN geolokalizálta a 90 másodperces videót a koncertteremhez, ahol holttesteket és vért lehet látni a lángoló tűz felett. A videón az egyik támadó látható, ahogy egy férfi torkát vágja át, majd a négy fegyveres távozik az épülettől, miközben a távolban füst gomolyog. Az ISIS videó bizonyítékának megosztása ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök alaptalanul azt állította, hogy Ukrajna valamilyen módon felelős a támadásért.

Első nemzeti beszédében a támadás után - 19 órával a kezdete után - Putyin szombat napján bizonyíték nélkül azt állította, hogy az elkövetők számára menekülési "ablakot" készítettek Ukrajna felé. Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB vezetője is megismételte a vádat. Ukrajna hevesen tagadta a "abszurd" vádakat. Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta Putyint, hogy egy egész napot várt a nyilvánosság előtti felszólalásra, csak hogy "újra kihasználja ezt a helyzetet a saját hasznára".

Aleksandr Lukashenko fehérorosz elnök, Putyin egyik leghűségesebb szövetségese, cáfolta Putyin azon állítását, hogy a támadók Ukrajnába menekültek. Elmondta, hogy a fegyveresek eleinte Fehéroroszországba akartak menekülni, és csak Ukrajna felé vették az irányt, miután rájöttek, hogy Fehéroroszország szigorította a biztonsági intézkedéseket - amit Lukashenko a Kreml kérésére tett.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons/A moszkvai régió kormányzójának sajtószolgálata

További cikkek