Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Simon Harris lehet az írek vezetője a pártválasztás után

10perc/BBC
2024. 03. 25.
Simon Harris lehet az írek vezetője a pártválasztás után

Simon Harrist megerősítették a Fine Gael ír politikai párt új vezetőjeként, ezzel megnyitva az utat a 37 éves férfi előtt, aki Írország legfiatalabb miniszterelnökévé válhat.

Harris, aki az ír kormány minisztere, volt az egyetlen jelölt, aki pályázott a párt vezetésére. Ő váltja Leo Varadkart, aki szerdán bejelentette, hogy lemond pártelnöki és taoiseach tisztségéről -közölte a BBC.

Harris azt mondta, hogy a Fine Gael vezetőjének lenni "életem megtiszteltetése". Megköszönte a pártnak és az őt megválasztóknak, hogy bíztak benne, és hozzátette, hogy "kemény munkával fogja meghálálni ezt a bizalmat".

Harris később azt mondta a képviselőknek, hogy "ez egy olyan pillanat, amikor a Fine Gael újrakezdheti, amikor a Fine Gaelnek újra kell kapcsolódnia".

A miniszter várhatóan csak április 9-én, a Dáil (ír parlament alsóháza) visszatérése után hoz végleges döntést kabinetjéről. A Fine Gael vezetésére vonatkozó jelölések helyi idő szerint vasárnap 13 órakor zárultak le.

A jelölések lezárásakor ő volt az egyetlen jelölt a posztra

Harrisnek az ír továbbképzési és felsőoktatási miniszternek egyértelmű esélye volt a vezetői posztra, miután más, potenciális versenytársnak tekintett miniszterek kizárták magukat. 37 évesen történelmet írhat Írország legfiatalabb kormányfőjeként - egy évvel fiatalabban veszi át a vezető szerepet, mint elődje 2017-ben. Először több mint egy évtizede, 24 évesen került be a Dáilba, mint Wicklow képviselője. 

Gyorsan emelkedett a párt ranglétráján, és öt évvel később, 2016-ban egészségügyi miniszterként kapta meg első kabineti pozícióját. Ebben a szerepkörben ő felügyelte az Ír Köztársaságban az abortusztilalom feloldásáról szóló szavazást és az ország méhnyakrákszűrési botrányát. Ő felügyelte a Covid-19 világjárványra adott kezdeti válaszlépéseket is, mielőtt a 2020-ban megalakult új koalíciós kormány leváltotta volna. Azóta a tovább- és felsőoktatásért, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős miniszter volt, és rövid ideig az igazságügyi tárcát is ellátta.

Korábban megírtuk, hogy milyen körülmények között mondott le az ír miniszterelnök.

Főkép forrása:
Johannes Frandsen/Svédország kormányhivatala
Címkék:
#Politika

További cikkek