Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Oroszország a következő háborúra készül, Moszkva újjáépíti hadseregét

10perc.hu
2024. 03. 20.
Oroszország a következő háborúra készül, Moszkva újjáépíti hadseregét

Az orosz hadsereg a következő évtizedben NATO-val való konfliktusra készül - figyelmeztetnek észt tisztviselők.

A Kreml átalakítja és bővíti a hadseregét, tanulva az ukrajnai háború hibáiból. A reformok alacsony technológiájú, szovjet típusú hadsereget eredményezhetnek, nagy tűzerővel és tüzérséggel - írja a Foreign Policy szaklap.

"Két évvel azután, hogy Oroszország megindította Ukrajna teljes körű invázióját, a Kreml átstrukturálja és bővíti az ország hadseregét, arra az esetre, ha a következő 10 évben konfliktusba kerülne a NATO-val.– mondta az észt külügyi és katonai hírszerzés főnöke egy szerdai interjúban.

Ellentétben Vlagyimir Putyin orosz elnök elvárásával, hogy néhány napon belül elfoglalják az ukrán fővárost, Kijevet, az invázió első hónapjai az orosz katonai tervezés mélyreható hiányosságait tárták fel. A gyengén felszerelt csapatok összeomlottak az ukrán fegyveres erők heves ellenállása miatt. Szakértők, valamint amerikai és külföldi tisztviselők gyorsan papírtigrisnek nyilvánították az orosz hadsereget.

Azonban Putyin egyre magabiztosabbnak tűnik, ahogy a háború a harmadik évébe lép. Fő politikai riválisa, Alekszej Navalnij meghalt; az Ukrajnának nyújtott létfontosságú amerikai katonai segítség megakad a kongresszusban; Oroszország pedig háborús alapokra helyezte gazdaságát, a nemzetközi szankciókkal dacolva a védelmi termelést és a gazdasági növekedést.

Kaupo Rosin, az Észt Külügyi Hírszerző Szolgálat (EFIS) főigazgatója szerint "többé-kevésbé minden a terv szerint halad"

Az orosz katonai vezetők tanultak a háború kezdő szakaszának hibáiból, és szokatlan gyorsasággal alkalmazkodnak. 

Rosin úgy véli, hogy az oroszok "elvben tanuló szervezetté válnak a hadseregben", és most már néhány hónapon belül megoldják a csatatéren felmerült problémákat.

Hozzátette, hogy az oroszok "értelmezésünk szerint mindig tömegesen oldották meg a problémáikat. És ez bevált náluk a történelem során". Az orosz fegyveres erők reformja valószínűleg alacsony technológiájú, szovjet típusú hadsereget eredményez, "nagy tűzerővel és tüzérséggel".

2022 végén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy 2026-ig 30 százalékkal, 1,5 millió fősre bővíti az ország fegyveres erőinek szerkezetét. Az EFIS februárban közzétett nyilvános éves jelentése megállapította, hogy Oroszország "a NATO keleti szárnyának megerősítése, Ukrajna ellenállása és a szankciók miatti gazdasági nehézségek ellenére" továbbra is a NATO-val való konfliktusra összpontosít.

Finnország NATO-csatlakozásának fényében, amely megduplázta a katonai szövetség Oroszországgal közös határát, Moszkva megduplázhatja azt a közel 19 ezer katonát, amelyet az ukrajnai invázió előtt.

További cikkek