Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az oroszok afgán kommandósokat akarnak a frontra küldeni havi 1500 dollárért

10perc.hu
2022. 11. 01.
Az oroszok afgán kommandósokat akarnak a frontra küldeni havi 1500 dollárért

Miközben a Wagner-csoport képezi ki az Ukrajnában zsoldosként bevetendő afgánokat, Moszkva felfüggeszti a forgalmat a fekete-tengeri gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával.

Három egykori afgán tábornok nyilatkozata alapján arról ír a Guardian, hogy Oroszország munkát kínál azoknak az afgán kommandósoknak, akiket korábban az Egyesült Államok hadserege képezett ki, de tavaly a tálibok elől Iránba menekültek családostul.

A hírek szerint több ezer ilyen, elit kiképzést kapott katona menekült családostul vagy egyedül Iránba. Oroszország, amellett, hogy a családoknak menedéket ajánl, a hírek szerint havi 1500 dolláros zsoldot fizetne a katonáknak, hogy harcoljanak az ukrajnai háborúban.

A magyarnarancs.hu megírta, a toborzást – amely egy időben kezdődött az oroszországi részleges mozgósítással – a Wagner-csoport nevű zsoldoscsapat szervezi. Az orosz védelmi minisztérium ezt a hírt, és a toborzás hírét is cáfolta, ám a Guardian cikke szerint a cáfolatnak ellentmond, hogy a Wagner-csoport más országokban is toboroz.


Oroszország a hírek szerint havi 1500 dolláros zsoldot fizetne a katonáknak, hogy harcoljanak az ukrajnai háborúban     Fotó: AFP


Nyilatkozott az ügyben Michael Mulroy, a CIA nyugalmazott tisztje is, aki szolgált Afganisztánban. Arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem hozta ki Afganisztánból ezeket a jól képzett katonákat az ígéretek ellenére, és ennek most ez az eredménye.

Még szombaton, Szevasztopol térségében ukrán légi és tengeri dróntámadás történt az orosz hadihajók ellen. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajóit megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállító folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el.

A válasz megérkezett a támadásra, és Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a "fekete-tengeri kezdeményezés" keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón, amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet.


Moszkva bejelentette, a Fekete-tengeren minden hajót ellenőriz     Fotó: Twitter


„A hajóforgalom a biztonsági folyosóban elfogadhatatlan, mivel az ukrán vezetés és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen" - áll a védelmi minisztérium közleményében.

A moszkvai katonai tárca szerint lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával. Hangsúlyozták, hogy Oroszország nem lép ki a "fekete-tengeri kezdeményezésből", hanem egyelőre csak felfüggeszti a megállapodásokat. Moszkva bejelentette, a Fekete-tengeren minden hajót ellenőriz.

Főkép forrása:
Foreign Policy

További cikkek