390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Cenzúrázza önmaga dallistáját az amerikai turnén lévő Rolling Stones

10perc.hu
2021. 10. 14.
Cenzúrázza önmaga dallistáját az amerikai turnén lévő Rolling Stones

A legendás zenekar nem játssza innentől kezdve a Brown Sugart a fekete nőket és a rabszolgaságot is említő szövege miatt.

Vélhetően nem sokan gondolták azt, hogy a BLM-mozgalom által hangoztatott eszmék szinte az élet valamennyi részébe betörnek. Most éppen a Rolling Stones kényszerül arra a BBC szerint, hogy azt a számot vegye ki az amerikai turnéjuk dallistájáról, ami a Jumpin' Jack Flash után a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal, és a Spotify zeneszolgáltatón mintegy 170 millió alkalommal hallgatták meg.

A Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dal 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat, és 1970 óta minden koncerten játszotta az együttes. Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt, és hozzátette, meglepte, hogy az emberek "el akarják temetni" a dalt.



A dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra. "Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?"- tette fel a költői kérdést Richards, aki bízik abban, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét.

Az utóbbi időben felerősödtek a szöveget érő kritikák amiatt, hogy továbbra is játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból, amely szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja. Maga a dalszöveg írója, Mick Jagger egy 1995-ös interjújában elismerte, nem biztos, hogy ismételten megírná ezt a dalt ilyen formájában.

Főkép forrása:
rollingstone.com

További cikkek