Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Klímacsúcs: a szakadék szélén állunk

10perc.hu
2021. 04. 22.
Klímacsúcs: a szakadék szélén állunk

Joe Biden amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online csúcstalálkozóra, és a kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját.

Sokan úgy vélik, hogy az utolsó pillanatban van a világ ahhoz, hogy az emberiség számára megmentse a Földet. Az egyre ijesztőbb adatok végre-valahára rádöbbentették a világ vezető államait, hogy sürgősen tenniük kell valamit. Nos, akár első lépcsőként is felfoghatjuk azt a klímacsúcsot, amit Joe Biden amerikai elnök hívott össze, és 40 állam-, és kormányfő vesz részt az online csúcstalálkozón, többek között az ENSZ főtitkára, az EU vezető politikusai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Narendra Modi indiai kormányfő.

A klímacsúcsot maga Biden nyitotta meg, és bejelentette, legkésőbb 2050-ig nettó nulla kibocsátásra fogja átállítani az Egyesült Államok gazdaságát. Mint mondta, „nem pusztán egy virágzóbb gazdaságot építünk, hanem egy olyat, amely egészségesebb, igazságosabb és tisztább az egész bolygó számára”. Biden szerint a mostani csúcstalálkozó első lépésnek tekinthető a legnagyobb és legtöbb széndioxidot kibocsátó gazdaságok közös erőfeszítései felé, és kollektív fellépésre szólította fel a jelenlévőket az éghajlatváltozás leküzdése érdekében.



„A globális közösségnek nincs más választása, mint hogy szembeszálljon korunk egzisztenciális válságával. Egyetlen nemzet sem képes egyedül megoldani ezt a válságot. Mindannyiunknak - különösen azoknak, akik a világ legnagyobb gazdaságait képviseljük - tennünk kell ellene. Ez nemcsak erkölcsi, de gazdasági kényszer is. Az idő rövid, de hiszem, hogy meg tudjuk és meg is fogjuk csinálni” – fogalmazott az amerikai elnök.

Az EU nemcsak az iparban alkalmazza, hanem az épületekre és a közlekedésre is kiterjeszti a jövőben a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A politikus videóüzenetében hangsúlyozta, hogy az EU júniusban kezdi meg szén-dioxid piacának átalakítását a gazdasági ágazatok zöldebbé tételének érdekében. Charles Michel az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy az EU mintegy 100 milliárd dollárt fog mozgósítani az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására.



Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A most született megegyezés a készülőben lévő "klímavédelmi törvénybe" illeszkedik majd. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a Twitteren üdvözölte Biden bejelentését, amely szerinte világszerte lendületet adhat a klímavédelmi intézkedéseknek.

Vlagyimir Putyin együttműködést javasolt a károsanyag-kibocsátás nyomon követésében. Az orosz elnök felkért minden érdekelt országot, hogy vegyen részt közös tudományos kutatásokban, gyakorlati szempontból jelentős éghajlati projektek finanszírozásában, és hogy aktivizálja az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák fejlesztését az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése és a hozzá való alkalmazkodás érdekében. Putyin úgy vélte, hogy ha az következő 30 évben a felére lehetne csökkenteni a metánkibocsátást, amely 25-28-szor erősebb üvegházhatást okoz a széndioxidnál, akkor a globális hőmérséklet 2050-re 0,18 fokkal csökkenne.



Elmondta, hogy Oroszország kész kedvezményeket adni azoknak a külföldi vállalatoknak, amelyek tiszta technológiákba készek befektetni. Putyin szerint Moszkva és korszerű jogszabályokat szándékozik bevezetni a szén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésének és csökkentésének ösztönzésére. Putyin kijelentette, hogy a parlamenthez intézett éves beszédében a kibocsátás 2050-ig történő jelentős korlátozást jelölte meg az egyik legfontosabb feladatként.

Több határozott lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint globális koalícióra van szükség ahhoz, hogy az évszázad közepéig elérhetővé váljon a karbonsemlegesség. A főtitkár aláhúzta, ehhez minden országnak, minden régiónak, minden városnak, minden vállalkozásnak és minden ágazatnak ki kell vennie a részét a feladatokból. A következő tíz évnek az átalakulás évtizedének kell lennie. A szakadék szélén állunk. Biztosítanunk kell, hogy a megfelelő irányba tesszük a következő lépést - tette hozzá a tisztségviselő.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek