Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hamarosan robban a nyugdíjasbomba! Minden két aktív dolgozóra egy nyugdíjas jut

10perc.hu
2023. 11. 20.
Hamarosan robban a nyugdíjasbomba! Minden két aktív dolgozóra egy nyugdíjas jut

A nyugdíj összege az eddigiekben nagyjából le tudta követni a minimálbért, ám a nagy kérdés az, hogy ez a jövőben is így lesz-e.

Jelenleg mintegy 2 millió nyugdíjas él Magyarországon, ez pedig a lakosság ötödét jelenti. A szám egyre csak növekszik, minden két aktív dolgozóra egy nyugdíjas jut és a szakemberek szerint ez az árny a jövőben tovább fog romlani, ha nem változik semmi.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2035 és 2041 között robban majd egy nagyobb nyugdíjas hullám: hiszen csak ebbe a hat évben egymillióan érik majd el a nyugdíjkorhatárt, ami megdobja a nyugdíjellátásra jogosultak számát. Az ATV kiemelte azt is, hogy az elöregedő társadalom nemcsak nálunk, hanem Európa más országaiban is régóta fennálló probléma.

"A Ratkó-korszakban születettek nemrég mentek vagy épp most mennek nyugdíjba és hamarosan követik őket az ő gyermekeik is. Az utánuk jövő generáció pedig már egy olyan kiélezett helyzettel kell, hogy szembesüljön, ami az állami költségvetés egyik legnagyobb problémája is: egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb, aki képes eltartani őket" - mondta fejtette ki Ujszászi Zoltán a Hirado.hu-nak.

A szakértő kiemelte, fontos, hogy minél hamarabb elkezdjünk gondolkodni egy olyan megtakarítási formában, ami lehetővé teszi, hogy biztos alappal induljunk neki a nyugdíjas éveinknek.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Nyugdíj

További cikkek