Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szijjártó: Hazugságok mocsarába süllyed el a lengyel diplomácia

10perc.hu
2024. 07. 30.
Szijjártó: Hazugságok mocsarába süllyed el a lengyel diplomácia

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben kommentálta a lengyel külügy reakcióját Orbán Viktor tusványosi beszédére.

Fokozódik a feszültség a magyar és a lengyel külügy között, miután Szijjártó Péter hétfő este a Facebookon reagált Magyarország egykori szövetségesének kijelentéseire. A külgazdasági és külügyminiszter posztjában hangsúlyozta:

„Mi nagyra tartjuk a lengyel diplomáciát, ezért is rossz nézni, ahogy az lesüllyed a hazugság mocsarába. Ezeregyedszer is ismételjük meg tehát: a békemisszió során Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot képviselte és nem az Európai Uniót. Talán most sikerül megérteni.”

A konfliktus kiéleződését az váltotta ki, hogy a lengyel vezetés több éles kritikát fogalmazott meg Magyarország külpolitikájával kapcsolatban Orbán Viktor tusványosi beszéde után, amely Lengyelországot is bírálta. Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter egy interjúban kifejtette, hogy nehéz barátokat szerezni, ha valaki önző módon viselkedik, és nem érti, hogyan fokozza Magyarország nemzetközi befolyását a Moszkva és Brüsszel közti egyensúlyozás. Sikorski hozzátette, hogy a lengyel vezetés nem engedné kínai rendőrök járőrözését Varsó utcáin, de mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja - közölte a Telex.

Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes is bírálta Orbánt, mondván, hogy Magyarország üzletel Oroszországgal, ami miatt a nemzetközi közösség peremére szorult az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt.

Szijjártó Péter válaszul esti posztjában kiállt a magyar külpolitika és Orbán Viktor „békemissziója” mellett, hangsúlyozva:

„Elszigeteltségről beszélni egy olyan miniszterelnök és kormány esetében, amely Európából mára egyedüliként tud kapcsolatot tartani egyszerre Kelet és Nyugat felé, nem vall túlzott bölcsességre. Mi mindenesetre várjuk vissza lengyel testvéreinket, vissza Közép-Európába.”

Főkép forrása:
Szijjártó Péter (Facebook)

További cikkek