Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megszüntetnék Magyarországon a garantált bérminimumot! Mutatjuk, mit terveznek helyette

10perc.hu
2023. 10. 07.
Megszüntetnék Magyarországon a garantált bérminimumot! Mutatjuk, mit terveznek helyette

2027-től a jelenleg központilag megállapított, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot az úgynevezett bértarifa rendszer váltsa fel.

Az Economx arról számolt be, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum az érdekképviseletek formálódó megállapodása szerint. Ugyanakkor a hírek szerint az idei bértárgyalások ennél jóval többről szólnak, ugyanis a szakszervezetek és a munkálatók már lekezdenék lerakni az európai minimálbér alapjait is.

Úgy tudni, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma már a jövő héten tárgyalásokba kezdhet az Európai Unió elvárásaihoz is igazodó, több évre szóló javaslatról. A lap kiemelte, hogy Palkovics Imre, a Munkatanács elnöke azt nyilatkozta, hogy a szakszervezet arra tett javaslatot, hogy leghamarabb 2027-től a jelenleg központilag megállapított, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot az úgynevezett bértarifa rendszer váltsa fel.

Tehát ágazatonként állapodjanak meg az érdekképviseletek az adott ágazatra, szakmára vonatkozó bérminimumról. Kiemelték, hogy idén a minimálbér bruttó 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296 400 forint. A két minimálbér közti különbség pedig a következő években úgy szűnne, meg, hogy a minimálbér jóval nagyobb mértékben emelkedne, mint a garantált bérminimum.


A szakszervezetek és a munkálatók már lekezdenék lerakni az európai minimálbér alapjait is     Fotó: Pixabay


"Így a most magasabb bérminimumért dolgozó mintegy egymillió munkavállaló sem kerülne hátrányba" - hangsúlyozta Palkovics Imre, aki arra is rámutatott, hogy a garantált bérminimum 2006-os bevezetésekor a munkanélküliség komoly problémákat okozott az országban, így a cél az volt, hogy a végzettséggel rendelkező munkavállalók bére magasabb legyen, mint a minimálbér, ezzel elismerve a tudásukat.

Csakhogy ennek ma már nincs akkora jelentősége, ugyanis a körülmények megváltoztak – írta az ATV. Palkovics úgy fogalmazott, hogy éppen ezért elérkezett az idő, hogy a 2006 óta átalakuló munkaerőpiachoz jobban alkalmazkodó bérrendszer segítse a munkavállalók életszínvonalának javulását. Majd a szakember megerősítette, hogy "a Munkástanácsok által előterjesztett, több éves átmenetet tartalmazó programról már egyeztettek a munkavállalói oldallal, amely támogatta az elképzelést".

Hozzátette, az idei bértárgyalásokon csak a 2024-es minimálbérekről állapodnának meg a szociális partnerek, míg a közép- és hosszútávú programokról jövőre várható érdemi döntés. A Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta azt is, hogy már jövőre dönteniük kell a képviseleteknek a pontos menetrendről, valamint a garantált bérminimum kivezetéséről.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek