Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kútamnesztia: addig nem dőlhetünk hátra, amíg nem tudjuk biztosan, hogy a kutunk megfelel-e a törvényi előírásoknak

10perc.hu
2023. 07. 10.
Kútamnesztia: addig nem dőlhetünk hátra, amíg nem tudjuk biztosan, hogy a kutunk megfelel-e a törvényi előírásoknak

Koránt sem biztos, hogy megmenekültek a kúttulajdonosok minden adminisztrációtól.

A legújabb előírás szerint a meglévő háztartási és mezőgazdasági kutak mentesülnek a hivatalos eljárás alól, amennyiben

  • a mélységük nem haladja meg az 50 métert,
  • nem érintik az első vízzáró réteget,
  • és vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

A jogszabály értelmezéséről készített egy táblázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint egy másik táblázatot a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE) is, ami segítség lehet a háztartási és mezőgazdasági kutak tulajdonosainak.

De vajon tudja-e minden érintett, hogy a kútja megfelel-e a három feltételnek, illetve a jogszerűségnek? Ha nem tudja, hogyan győződhet meg róla? Meg kell-e róla győződnie, illetve mi történik, ha ezt nem teszi meg? Kiderülhet valahogy, ha nem felel meg a feltételeknek? És mi a helyzet akkor, ha valaki jövőre vagy később létesítene kutat? – tette fel a kérdéseit a 24.hu.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nemzeti Földügyi Központhoz (NFK) irányította a portált, de sem előbbi, sem utóbbi nem reagált arra, van-e a meglévő kutakkal kapcsolatban teendő. A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete szerint igenis van.

A 2024. január 1-je előtt létesített, talajvízre telepített (az első vízrekesztő réteg 50 méternél mélyebb elhelyezkedése esetén legfeljebb 50 méter mélységű) háztartási, illetve mezőgazdasági (öntözési, állattartási) célú kutak tulajdonosai elvileg hátradőlhetnek. De hogy a kúttulajdonosok el tudják dönteni, valóban nincs-e teendőjük, ahhoz meg kell mérni a kutat, illetve meg kell kérdezni a jegyzőt.


A 2024. január 1. után a háztartási kutaknál például csak a kockázatmentes területeken, a talajvíz megcsapolásakor nem kell majd sem bejelentés, sem engedélyeztetés    Fotó: Pixabay


„A jegyzőnek ugyanis tudnia kell, hogy az adott településen hol van a talajvíztartó réteg alsó határa, hiszen legfeljebb ilyen mély kutakra adhatott eddig engedélyt. Ha a kutunk nem éri el ezt a mélységet, valóban nincs teendőnk. Amennyiben igen, a kutunkat a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságon még 2023. év végéig engedélyeztetnünk kell, egyébként – a 2023. év végén lejáró moratórium miatt – vízgazdálkodási bírság kivetésére számíthatunk” – mondta az MVE elnöke, Rózsa Attila.

Az MVE elnöke kiemelte azt is, milyen fura helyzet alakult ki a törvénymódosítással. A jelenlegi eljárásrend szerint ugyanis még minden kút létesítése, üzemeltetése engedélyköteles. 2024. január elsejétől viszont már nem mindegyik kútra kell engedély, bejelentés. Vagyis fél évig még büntethető, ha valaki nem tesz eleget a kötelezettségének.

A 2024. január 1. után a háztartási kutaknál például csak a kockázatmentes területeken, a talajvíz megcsapolásakor nem kell majd sem bejelentés, sem engedélyeztetés. A kockázatos területeken létesítendő új háztartási talajvízkutakra viszont bejelentési és hatósági jóváhagyási kötelezettséget írtak elő.

A kútfúrók fontosnak tartják továbbá a vízkútfúró névjegyzék megalkotását, ami megfelelő alapokhoz (szakmai végzettséghez és műszaki feltételekhez) kötné e tevékenység végzését, és segítséget nyújthatna a megrendelők számára a kivitelező megalapozott kiválasztásához.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek