Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Visszaesett a vidéki kisboltok forgalma

10perc.hu
2023. 06. 16.
Visszaesett a vidéki kisboltok forgalma

Sokkal óvatosabban költekeznek az emberek vidéken, viszont a városokban jobban eleresztik magukat az ott élők.

Idén áprilisban 12,6 százalékkal kevesebb terméket vett a magyar lakosság, mint tavaly. Somogyban spóroltak rendkívüli mértékben a KSH frissen kiadott kiskereskedelmi adatai szerint. Területi elosztás szerint Fejér vármegyében és a fővárosban tíz százalék körüli értékeket mutatott a visszaesés. Az ország többi része 15 százalékkal kevesebbet költekezett.

Már az élelmiszereken is érezhetően spórolnak a vevők, ugyanez a tendencia a vidéki kistelepüléseken is. Nem csoda, hiszen rekord-élelmiszerinfláció volt, emiatt az emberek visszafogták a kiadásaikat. Végre elkezdett stagnálni az áremelkedés, de az alapvető élelmiszerek közül a hús és a kenyér forgalma is visszaesett – írta a napi.hu.


Az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett a kenyér és a pékáruk forgalma     Fotó: Freepik


Az emberek kevesebb élelmiszert vesznek, keresik az olcsóbb vagy helyettesítő termékeket, legyenek ezek akár alacsonyabb minőségűek. A kasszában maradt forintokról kiderült, hogy idén áprilisban 7,5 százalékkal több pénzt hagytunk a boltokban, miközben 12,6 százalékkal kevesebb árucikket vihettünk haza. Magyarán egyre nagyobb összegeket kell a bevásárlásra, alap élelmiszerre és használati cikkekre fordítani.

Főkép forrása:
MTI/Hegedűs Róbert

További cikkek