Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyelőre megnyugodhatunk… Magyarországra érkezik az orosz gáz!

10perc.hu
2022. 04. 27.
Egyelőre megnyugodhatunk… Magyarországra érkezik az orosz gáz!

Lengyelországon kívül Bulgáriának sem szállít gázt Oroszország, míg hozzánk a déli útvonalon érkezik napi nagyjából 10 millió köbméter.

Noha ma reggel 8 órától elzárja a gázcsapot Oroszország Lengyelország és Bulgária irányába, ám a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik tovább. A hazánkba irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ugyanakkor a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom, a tranzit akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.



A Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát. Ennek ellenére Magyarország euróban utalja a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlájára, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára. A következő fizetési kötelezettségünket május 22-én kell teljesítenünk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek