391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Idén lődözhetünk Szilveszterkor!

10perc.hu
2021. 12. 27.
Idén lődözhetünk Szilveszterkor!

Amíg tavaly csöndesen mentünk át az újévbe, addig a döntéshozók most engedélyezték az óévbúcsúztatáskor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

Véglegessé vált, hogy az idei Szilveszterkor megint rengeteg háziállatot – kutyát vagy macskát – keresgethetünk majd, ugyanis a rendőrség bejelentette, idén engedélyezett az óévbúcsúztatáskor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. A megvásárolt termékeket december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják.

Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni - kategóriától függően - 14 vagy 16 éves kortól.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek (például a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak. A negyedik pirotechnikai osztályba sorolt termékek nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak és csak ők vásárolhatják meg engedéllyel.

Az első és második pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kilogrammot, míg a harmadik pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kilogrammot lehet tárolni. Ugyanakkor továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek