391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Bolondnak nézik a pedagógusokat, most már elkerülhetetlen a sztrájk

10perc.hu
2021. 12. 18.
Bolondnak nézik a pedagógusokat, most már elkerülhetetlen a sztrájk

A kormány elképzelése az, hogyha lesz is munkabeszüntetés, a tanároknak akkor is az óráik 75 százalékát meg kell tartaniuk, de mivel sztrájkolnak, így ezért egy fillért sem kapnának.

Ahogy jelenleg a kormány és a pedagógus szakszervezetek tárgyalása áll, szinte biztosra vehető a 2022. január 31-én tartandó 2 órás figyelmeztető sztrájk az iskolákban – itt az első két óra nem lenne megtartva –, ám egyre valószínűbb, hogy márciusban már komolyabb munkabeszüntetésre kerül majd sor.

Nem kizárt, hogy az elégséges szolgáltatások megállapítása miatt még bíróság elé is kerül majd a sztrájk ügye, ugyanis a felek álláspontja nagyon messze van egymástól. Mindenesetre a kormány és a szakszervezetek képviselői január 12-én ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Egy biztos, a kormány továbbra sem vonta vissza az állami intézményekben dolgozó pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendeletet, így a téli szünetet követően – eredetileg december 15-től – az oltatlan pedagógusokat fizetés nélküli szabadságra küldik, és ha továbbra sem hajlandók valamelyik vakcinát beadatni maguknak, akkor következmény nélkül felbonthatják a szerződésüket.

A fő vita azonban a két fél között a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatás körül van. A kabinet álláspontja az, hogy a pedagógusok az órák 75 százalékát sztrájk idején is tartsák meg, ám mivel éppen munkabeszüntetés van ebben az időben, egy forint fizetést se kapjanak a sztrájk ideje alatt. A szakszervezetek viszont azt mondják, mivel az oktatás nem feltétlenül szükséges a nemzetgazdaság működéséhez, így nem kötelezettek semmire.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek