Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Drágul a telek? Na és, viszik, mint a cukrot…

10perc.hu
2021. 12. 15.
Drágul a telek? Na és, viszik, mint a cukrot…

Az áremelkedési trendet nemcsak a kereslet növekedése hajtja, hanem az is, hogy az agglomerációs településeken az elmúlt években a növekvő népességszám jelentős terhelést okozott.

Megugrott a kereslet a családi ház építésére alkalmas telkek iránt. Az Otthon Centrum felmérése szerint az év első kilenc hónapjában 20 százalékkal több teleket adtak el, mint egy évvel korábban, az árak azonban ennél is gyorsabban, a legtöbb településen 30-50 százalékkal drágultak.

A legnépszerűbb településeken - Érden, Debrecenben, valamint Cegléden - akár másfélszeres is lehet az áremelkedés, ugyanakkor továbbra is a fővárosban a legdrágább telekhez jutni, például a III. kerületben 65 ezer forintot kértek négyzetméterenként a családi, illetve ikerház építésre alkalmas telkekért, de hasonló a helyzet Buda többi kerületében is.

A Budapesthez közeli településeken is több tízezer forintos négyzetméterárak voltak jellemzők az idén, Budakeszin és Solymáron 30 ezer, Érden 25 ezer, Diósdon 20 ezer, míg a távolabbi településeken 5-10 ezer forint közötti fajlagos ár volt jellemző a megkötött adásvételeknél.



A Balaton-parti településeken és a nagyvárosokban is gyakran 50 százalékot meghaladó áremelkedés a jellemző. Az itt kialakult árszint a fővárosi agglomeráció, illetve a külső budapesti kerületek telekáraival vetekszik. A legkeresettebbek továbbra is a vízparthoz közel található telkek, illetve azok a 40-50 éve épült önálló üdülőházak, amelyek helyére a bontást követően a családi ház vagy nyaraló építhető.

A drágulási trendet nemcsak a kereslet növekedése hajtja, hanem az is, hogy az agglomerációs településeken az elmúlt években a növekvő népességszám jelentős terhelést okozott, ezért egyre több önkormányzat igyekszik korlátozni az új beépítés lehetőségét.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek