Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar érettségi: ki tud többet az 1848-as forradalom nagy szónokairól…

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 05. 03.
Magyar érettségi: ki tud többet az 1848-as forradalom nagy szónokairól…

Ma reggel - a járványügyi szabályok betartásával – nagy izgalommal országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

A diákok többsége azt az ünneplő fekete-fehér ruhát viselte végre az érettségin, amit az elmaradt ballagásra választottak. Több hónapos digitális oktatás után nagy izgalommal indultak a tudásukról számot adni, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium diákjai is. Van, aki a szerencsében, de van, aki a kabalájában bízott, hogy biztosan menni fog – mesélték a 10perc.hu kérdésére a vizsgázók. Ugyan a digitális tanulás nem volt olyan élményteli, mintha bejártak volna, az internetes felkészülés miatt többen úgy érezték, hogy sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint például azok, akik két évvel ezelőtt érettségizhettek.

Mivel egyetemre szeretnének tovább menni, ezért természetesen sikerülnie kell még ilyen körülmények között is a vizsgáknak. A diákok elmondták, hogy a többség az utolsó pillanatig a lefújásban reménykedett. Több országban a koronavírus miatt az átlagszámítás mellett döntöttek és az írásbelit sem tartják meg.

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell számukra. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak. A diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott a maszk viselése.



A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

Amint azt a 10perc.hu megtudta, a szövegértési feladatsor központi szövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg között.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek