A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet adómentesen, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből. Eladnia kizárólag adóraktár részére szabad. A magánfőzést nyomtatványon jelezni kell, aki most kezd otthoni főzésbe, vagy az adatai megváltoztak, a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságánál köteles azt bejelenteni.
A bérfőzetéssel előállított pálinka évi 50 literig adómentes. Ezen felül, illetve a nem adóraktárnak eladott mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása kivétel.