Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ráfázhat, akit gyorshajtásért fülelnek le

Komjáti Ági
2024. 02. 06.
Ráfázhat, akit gyorshajtásért fülelnek le

Akár az autó forgalmijába is kerülhet a befizetetlen gyorshajtás-bírság. A büntetés befizetésére a kézebsítéstől számítva 53 napunk van.

Kevés az a gyakorló sofőr, aki soha, semmilyen hibát nem vét. Olykor-olykor megesik, hogy elnézünk egy-egy táblát, vagy a 30-as övezetben picit többel közlekedünk a kelleténél, ám ha rajtakapnak, garantáltan fizetni fogunk.

Akár egy forgalmival is szegényebbek lehetünk, ha nem fizetjük ki a bírságot

A Totalcar megírta, évente több százezer gyorshajtási bírság kerül postára, amit azt ilyen-olyan oknál fogva nem vesz át a címzett. A hatóság szempontjából azonban teljesen mindegy, hogy a küldemény elkeveredett, vagy széndékosság áll a háttérben.

Bármi is legyen az oka a fizetés elmulasztásának, mindkét esetben előfordulhat, hogy kivonják a járművet a forgalomból. Arra, hogy befizessük a gyorshajtásért kapott bírságot, a kézbesítéstől számítva 53 napunk van. 

Ha nem érkezik meg az összeg, a rendőrségtől a NAV-hoz kerül a követelés, aki értesíti az illetékes okmányirodát is. Az sokszor vitatott, hogy mikor mennyibe kerülnek a hirtelen gyorsulási versenyek, így ezt most igyekszünk tisztába tenni.

Mennyibe kerül a gyorshajtás?

A kalkulátorlap remekül szolgálhat információforrásként, de megnyugtatásképpen sem szuperál rosszul. (beszúrás: https://kalkulatorlap.hu/gyorshajtas_buntetes_kalkulator.html) Eszerint ha 30-as táblánál 45-tel száguldunk el, még beleférhet, 46-tól azonban már 39 ezer forintba is kerülhet a kaland, nem beszélve a 4 előéleti büntetőpontról. 

50-es sebességkorlátozó jelzésnél ugyanez a helyzet: 65-tel még rendben vagyunk, de 66-tól már jár az irgumburgum, és persze a csaknem 40 ezer forintos büntetés, megspékelve a biztonság kedvéért még 4 előéleti ponttal.

A száguldás szerelmesei a 130-as táblánál akár kétszázzal is közlekedhetnek a magyar autópályákon, ahol viszont mindez akár 117 ezer forinttal is megrövidítheti a gyorshajtót. Ezért már 6 előéleti pont jár. Ha egy pillanatra eljátszunk a gondolattal, hogy autópályán 230-cal tennénk meg a Budapest-Szeged távot, és fülöncsípnek, akkor a 8 előéleti pont és a 260 ezres bírság azonnal visszaránt majd a realitás talajára.

Már lekérdezhetőek és csökkenthetőek a büntetőpontok is

Hogy képben legyünk az aktuális pontokkal, érdemes lehet időnként ellátogatni az erre a célra fenntartott kormányzati weboldalra. Jó hír, hogy az összegyűlt pontokat akár csökkenthetjük is.

A nyilvántartásban láthatjuk a pontok elévülési idejét, azonban ha átlépjük a 18 pontot, az illetékes járási hivatal lecsap az vezetői engedélyünkre. Önkéntes utóképzésen korrigálhatunk: ha elvégezzük, pontjaink száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökkennek.

Korábban arról is írtunk, hogy egyszerűbb lesz a jogosítvány megszerzése.

További cikkek