Mai névnap:

Szinte egyesül Oroszország és Fehéroroszország!

10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: kremlin.ru

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka az orosz-fehérorosz integráció mind a 28 programjáról megegyezett a Kremlben.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin tényleg nem hagyja magára a világ nagy része által diktátornak tartott fehérorosz kollégáját, Aljakszandr Lukasenkát. A Kremlben találkozott egymással a két elnök, és a három és fél órás megbeszélést követően Putyin bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország megállapodott a két állam integrációjának mind a 28 szövetségi programjáról, köztük a "közös védelmi térség" kialakításáról is, valamint a rosbalt.ru információja szerint arról, hogy 2022 végéig 630-640 millió dollár hitelt folyósít Moszkva a fehéroroszoknak.

„Huszonnyolc úgynevezett szövetségi programról van szó, amelyek célja Oroszország és Fehéroroszország jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a feltételek egyenlővé tétele a két ország gazdasági szereplői számára, az egységes pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása. Ma elégedetten állapítom meg, hogy mind a 28 programról megállapodás született" - mondta Putyin.

Az orosz gáz ára Fehéroroszország számára 2022-ben az ezer köbméterenként 128,5 dolláros folyó évi szinten marad. Az orosz vezető szerint az elfogadott programok egy része a két ország adó- és vámjogszabályainak "harmonizációját", valamint az olaj- és kőolajtermék-piacok egységesítését célozza. Putyin elárulta, hogy az Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Állama egységes gázpiacának létrehozásáról szóló megállapodást 2023. december 1-jéig fogják aláírni.


Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka az orosz-fehérorosz integráció mind a 28 programjáról megegyezett a Kremlben    Fotó: kremlin.ru


Lukasenka kijelentette, hogy a közös deviza kérdéséhez a jövőben még visszatérhetnek, ugyanis még nem került pont az egységes monetáris politika kialakítására, a valutaszabályozásra és a nemzeti fizetési rendszerek integrációjára. További egyeztetéseket igényel a "közös védelmi térség" létrehozása és a Szövetségi Állam biztonságának garantálása is. Sőt, azt sem zárták ki a tárgyalásokon, hogy a két ország a későbbiekben közös parlamentet hoz létre.

„Oroszország és Fehéroroszország integrációjával járó jelentős előnyöket az egyszerű polgárok is érezni fogják. Az oroszok és a fehéroroszok egyenlő jogokat és lehetőségeket kapnak a gazdasági és társadalmi szférában” - mondta az orosz elnök.

Lukasenka a tárgyalás megkezdése előtt bejelentette, hogy a két kormány Minszkben ma még egyszer áttekinti a programokat, és kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsa október végi ülésén véglegesíteni fogja azokat.
Hirdetés
Hirdetés