Mai névnap:

Nancy Pelosi: bojkottáljuk a 2022-es pekingi téli olimpiát!

10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: CNBC

Az amerikai képviselőház demokrata elnöke azt szeretné elérni, ha sportolókon kívül sem politikai vezető, sem pedig gazdasági szakemberek, szponzorok ne utazzanak el a téli olimpiára.

Úgy tűnik, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke képes kétszer is ugyanabba a folyóba belelépni. A demokrata politikus ugyanis a 2008-as próbálkozása után – akkor a tibeti feszültségek és a kínai vezetés által lábbal tiport emberi jogok miatt – megpróbálta elérni, hogy diplomáciai bojkott miatt semmilyen politikus ne menjen el pekingbe legalizálni a kínai vezetést. A kísérlet kudarcba fulladt akkor, ám Nancy Pelosi nem adta fel. A héten újra felszólította a világ vezetőit, hogy ne vegyenek részt a 2022-es pekingi téli olimpián a Kínában tapasztalható, ujgurok ellen elkövetett folyamatos népirtás, illetve a hongkongi tüntetéseken résztvevők elleni fellépés miatt – számolt be minderről a CNBC .


Kínában már most készen áll minden a téli olimpia megrendezésére, és az ország vezetői minden vádat viszautasítanak    Fotó: CNBC


Pelosi a kongresszus Emberi Jogi Bizottsága előtti meghallgatáson kijelentette, ha a világ vezetői a jelenlétükkel megtisztelik a kínai kormányt azzal, hogy elutaznak a téli olimpiára, akkor sehol, semelyik országgal szemben sincs erkölcsi joguk többé az emberi jogok betartását számon kérni. A képviselőház elnöke hozzátette, nem érti azokat a szponzorokat sem, akik anyagilag támogatják a pekingi téli olimpia megrendezését, és nem emelik fel a szavukat a Kínában zajló visszaélések ellen. Ugyanakkor elmondta, az általa meghirdetett bojkott természetesen nem vonatkozna a sportolókra, nekik részt kell venniük a játékokon.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága közölte, elleneznek mindenféle bojkottot, mert az negatív hatással lenne a sportolók teljesítményére. Ugyan a Fehér Ház eddig nem reagált, de Kína természetesen azonnal reagált Pelosi vádjaira, és hazugságnak és dezinformációnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint megsértik a hszincsiangbeli muszlimok emberi jogait.
Hirdetés
Hirdetés