EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Háború dúl a Templom-hegyen

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: EPA/EFE

Több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket gyűjtve szálltak szembe az őket fegyverrel feloszlatni szándékozó izraeli biztonságiakkal.

Folyamatos összecsapások zajlanak Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél, és további zavargásoktól tartanak a mai Jeruzsálem-napon, melyen Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását ünneplik az izraeliek. Éjszaka telefonbeszélgetést folytatott egymással az izraeli és az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője, amelyen Meir Ben-Sabat azzal utasította el amerikai kollégája, Jake Sullivan a nyugalom helyreállítását sürgető aggodalmait és kéréseit, hogy a Biden-kormánynak és a nemzetközi közösség többi tagjának nem szabad beavatkoznia a jeruzsálemi válságba.


A rohamrendőrök tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot     Fotó: EPA/EFE


Több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél az ünnep megzavarása és megakadályozása céljából, akik köveket gyűjtve szálltak szembe a ma kora reggel a Templom-hegyre behatoló az izraeli biztonságiakkal. A rohamrendőrök tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az "Al-Akszát védő" arab hívőkkel.

A Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett az ostrom alatt álló mecsetben, ahol a muzulmán hívők elbarikádozták magukat. Ötven sérültet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak. Mamun Abbaszi, a Vörös Félhold szóvivője szerint az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapásokban számos palesztin súlyosan megsebesült, és a rendőrség megakadályozza az egészségügyi személyzet bejutását a Templom-hegyre.


A Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett az ostrom alatt álló mecsetben, ahol a muzulmán hívők elbarikádozták magukat     Fotó: Reuters


A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint mintegy nyolcezren vannak hétfő reggel az Al-Akszában és a mellette található mecseteknél. A rendőrség óvintézkedésként megtiltotta zsidók számára a látogatást a Templom-hegyen, ahol az óváros elfoglalásának évfordulóján, a Jeruzsálem-napon reggeli körsétát szoktak tenni az utóbbi években jobboldali csoportok, viszont a szintén hagyományos délutáni zászlós felvonulást egyelőre nem változtatták meg az izraeli hatóságok. Ugyanakkor több tucat izraeli jobboldali nacionalista a kapuknál követelte beengedését. Köztük volt Itamár Ben-Gvir is, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke, aki a március 23-i választásokon bejutott az izraeli parlamentbe.