395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A fehéroroszok bosszúból Európára küldik a menekülteket

10prec.hu/FG
2021. 11. 08.

A belarusz fővárosból a határra szállított migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítés egy szakaszát és csak a helyszínre vezényelt nagyszámú lengyel rohamrendőrnek köszönhető, hogy egyelőre nem törtek be Lengyelországba.

A Lukasenka által irányított Fehéroroszország az idén májusi gépeltérítési akciója, illetve az ezt követő kemény uniós büntetőintézkedések foganatosítása óta egyfajta hibrid hadviselést folytat Lengyelország, Litvánia, illetve tágabb értelemben az Európai Unió ellen.

Ennek részeként főként közel-keleti migránsok légi úton történő beutaztatásával, majd a lengyel, illetve litván határszakaszokra szállításával gyakorol nyomást EU-tag szomszédaira. Az önkényes határátlépési kísérletek elszaporodása miatt mind Lengyelország, mind Litvánia határkerítés megépítése mellett döntött Belarusszal közös keleti határán.

Sok száz migráns torlódott fel Északkelet-Lengyelország Fehéroroszországgal közös határszakaszán Bruzgi-Kuznica határátkelő közelében. Egy részük a lengyelországi Kuznica határátkelő térségében próbált erőszakot alkalmazva lengyel földre lépni.



A szögesdrót kerítés egy részének ledöntése után – melyben belarusz biztonságiak is segédkeztek  - hosszú fatörzsekkel a kezükben támadtak a lengyel határvédelmi alakulatokra. A varsói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a biztonsági erők megállították a migránsokat, kontrollálják a helyzetet.

A mai nap folyamán a migránsok lengyel források szerint egy belarusz katona is megkísérelt rálőni a lengyel határvédelmi erők tagjaira. A helyszínen készült videó felvételek tanúsága szerint kutyás belarusz biztonsági alakulatok az útról az erdőbe terelik a migránscsoportokat, hogy a fák rejtekében közelítsék meg a lengyel határt. Az éjszaka tartogathat még meglepetéseket.

Ugyanakkor a lengyel kormány bejelentette: a fehérorosz rezsim súlyos határincidens előidézésén munkálkodik. Ha megkísérlik áttörni a határt, a határőrség fel fogja tartóztatni a migránsokat, nem engedik őket lengyel földre lépni. A kabinet válságtanácskozást tart ma este a kialakult helyzet megvitatása céljából.



A lengyel-fehérorosz határon szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben. A legnagyobb erőszakos behatolási kísérlet Lengyelország földjére még csak most vette kezdetét – írta bejegyzésében Stanislaw Zaryn,a lengyel biztonsági szolgálatok szóvivője a notesfrompoland.com beszámolója szerint.

A lengyel, illetve litván határszakaszra nehezedő migrációs nyomást Brüsszel is komoly fenyegetésként éli meg, az Európai Unió támogatásáról biztosította a két keleti tagállam kormányát. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője szerint az uniónak anyagilag is támogatnia kellene a lengyel határkerítés építését.

Főkép forrása:
notesfrompoland.com

További cikkek