392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Angela Merkel mentőövet dobott az oroszoknak – A volt német kancellár bevallotta, a Nyugat sosem gondolta komolyan a minszki megállapodást

10perc.hu
2022. 12. 09.
Angela Merkel mentőövet dobott az oroszoknak – A volt német kancellár bevallotta, a Nyugat sosem gondolta komolyan a minszki megállapodást

Merkel a Die Zeit hetilapban megjelent interjújában közölte, hogy a minszki megállapodáscsomag kísérlet volt arra, hogy időt adjanak Ukrajnának a megerősödésre. Az orosz diplomácia máris Ukrajna megtámadásának jogosságát hirdeti.

Szinte atombombát dobott az Ukrajnát segítő nyugati erőfeszítésekre Angela Merkel. A korábbi német kancellár a Die Zeit hetilapban megjelent interjújában arról beszélt, hogy a minszki megállapodáscsomag kísérlet volt arra, hogy időt adjanak Ukrajnának a megerősödésre.

„És Ukrajna kihasználta ezt az időt, hogy erősebbé váljon, ahogy az ma látható. 2014-2015 Ukrajnája nem a mai Ukrajna. 2015-ben Putyin akkor könnyen győzhetett volna. És nagyon kétlem, hogy a NATO-országok akkor ugyanannyit tehettek volna, mint amennyit ma tesznek Ukrajna megsegítése érdekében” – fogalmazott Angela Merkel.

A 2014-15-ben az EBESZ, Oroszország, Németország és Franciaország közvetítésével létrejött minszki megállapodásoknak kellett volna az ukrajnai rendezés alapját képezniük. Az egyebek között a szakadár tartományoknak különleges alkotmányos státust előíró csomagot az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítette meg.


Merkel elismerte, a minszki megállapodás csak arra volt jó, hogy Ukrajna katonailag megerősödjön    Fotó: Freepik


Több sem kellett az orosz diplomáciának, máris beindult a henger. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz Pervij Kanal televíziónak kijelentette, Vlagyimir Putyin elnök a kezdetektől fogva arra figyelmeztetett, hogy Kijev szabotálja az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások betartását.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt írta egy Telegram-bejegyzésben, hogy a nyilatkozat bebizonyította: "Berlinnek, és következésképpen az egész kollektív Nyugatnak, nem állt szándékában végrehajtani a minszki megállapodásokat. Csak imitálta, hogy betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, miközben a valóságban fegyvereket pumpált a kijevi rezsimbe."

Zaharova úgy vélekedett, hogy Merkel "beismerése" bírósági eljárásban is felhasználható. Ugyanis most kiderült, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyta a kijevi rezsim által a Donyec-medencében és Ukrajnában elkövetett összes bűncselekményt az Oroszország elleni döntő csapás nevében.


Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint most végleg bebizonyosodott, hogy Putyinnak van igaza     Fotó: kremlin.ru


Makszim Bujakevics, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mellett működő orosz állandó képviselet helyettes vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, a Nyugat lépései azt igazolják, hogy nem érdekelt a konfliktus tárgyalásos rendezésében, és elősegítik mindannak a megsemmisítését, ami Ukrajnában Oroszországgal kapcsolatos.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak kijelentette, hogy a minszki megállapodások betartása megőrizhette volna Ukrajna területi épségét. Oroszország félrevezetése miatt undorítónak és aljasnak nevezte a volt német kancellár magatartását.

Ráadásul korábban Petro Porosenko volt ukrán államfő két orosz humoristának, Vlagyimir Kuznyecovnak (Vova) és Alekszej Sztoljarovnak (Lexus) egy telefonbeszélgetésben elismerte, hogy a minszki megállapodásokra azért volt szüksége, hogy időt nyerjen az ukrán hadsereg megerősítésére a NATO támogatásával.


Putyin kijelentette, ezek után ki tudja, van-e kivel megállapodni, és lehet-e ezek után bármilyen megállapodásra garancia     Fotó: kremlin.ru


Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, Merkel nyilatkozata igazolja, hogy Oroszország helyesen cselekedett, amikor elindította a különleges hadműveletet. Úgy véli, a történtek felvetették a bizalom kérdését, azt, hogy van-e kivel megállapodni, és lehet-e ezek után bármilyen megállapodásra garancia.

Főkép forrása:
Die Zeit

További cikkek