Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: aranyos és bronzos lányok – délelőtti összefoglaló

10perc.hu
2021. 08. 07.
Olimpia: aranyos és bronzos lányok – délelőtti összefoglaló

Egy híján húsz… Igen, ennyi érme van már a magyar olimpiai csapatnak, hiszen ma a női kajak négyes zsinórban harmadszor is aranyérmes lett, míg a női vízilabda-válogatott három elveszített bronzmeccs után – Peking, London és Rió – a negyediken ezúttal legyőzte önmagát és az orosz csapatot, és megszerezte története első olimpiai érmét.

Erre csak és kizárólag a legnagyobbak képesek! A női kajak négyes ugyanis zsinórban harmadszor lett olimpiai bajnok, és ami még lényegesebb, soha nem ugyanaz a kvartett ült a hajóban – kivéve Kozák Danutát, aki immár hatszoros olimpiai bajnok, és a második legeredményesebb magyar olimpikonná vált a kardvívó Gerevich Pál mögött.

"Sok szenvedés és keserűség árán, de végül sikerült, ennek pedig nagyon örülök. Most minden összeállt, mert egészen más mentális állapotban álltam be ma a rajtgépbe. Talán egyfajta dühnek hívnám… Most egy ideig nem szeretnék célokat kitűzni és teljesíteni, Tokióból pedig azt az érzést viszem haza magammal, hogy van okom elhinni, hogy még mindig jó vagyok" – jelentette ki Kozák Danuta.

Egy biztos, hitet és önbecsülést is nyertek aranyérmük mellé a tokiói olimpia szombati napján aranyérmes női kajaknégyes tagjai, akik elmondták, elsősorban saját maguknak bizonyítottak ezzel a sikerrel. Csipes Tamara azt mondta, akárcsak egyesben, úgy a négyesben is azzal a gondolattal ült be a kajakba, hogy 32 éves, és nagy valószínűséggel ennél gyorsabb már nem lesz.



„Az elmúlt 21 évből merítkeztem, azt mondogattam magamban, hogy most vagyok itt, most van itt a lehetőség, most kell megcsinálnom. A következő hetekben, hónapokban szeretnék anyukaként létezni, mert egyébként is azt érzem, hogy én elsősorban anya vagyok. A lányom most kezdi az óvodát, rá akarok koncentrálni, bár még lesz egy világbajnokság, arra lehet, hogy összekapom magam" – fogalmazott Csipes.

Bodonyi Dóra elárulta, a párosok versenye után csalódottnak érezte magát, de volt ideje átértékelni a történteket és már pénteken is úgy jött ki a Sea Forest kajak-kenu pályára, hogy "olyan nincs, hogy ne ők nyerjenek. „Most már elhiszem, hogy én is tudok olimpiai bajnok lenni és viszonylag könnyen félre tudom tenni, hogy az előző néhány nap alatt mi történt" – állította Bodonyi.

Kárász Anna úgy vélte, "hullámzó" volt a lelkivilága az elmúlt napokban, és az ő esetében nem lehet dühről, vagy dacról beszélni, neki más volt a motivációja. „Szentimentális vagyok, ez a futam érzelmi szempontból is nagy élmény volt nekem, plusz egyfajta bizonyosságot jelent számomra ez az olimpiai bajnoki cím" – tette hozzá Kárász.

A Balla Virág, Takács Kincső kenupáros az ötödik helyen végzett 500 méteren a tokiói olimpián. A győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősére - melyben mindketten 27 évesek - nagyon erős mezőny várt a döntőben, és bár nagyon jól lapátoltak, nem tudtak odaérni a dobogóra.

A magyar férfi kajaknégyes a hetedik helyen végzett 500 méteren a tokiói olimpián. A magyar egység évek óta együtt készült, de aztán Kuli István tavaszi sérülése átírta a terveket, és az olimpia előtt néhány héttel át kellett alakítani az egyéget. A magyar hajót így most Nádas Bence, Béke Kornél, Tótka Sándor és Csizmadia Kolos alkotta, és noha jól hajtottak a dobogós helyektől messze voltak ezúttal.



És hogy a nap ne teljes el csak egy magyar éremmel, arról a magyar női vízilabda-válogatott gondoskodott, ugyanis Bíró Attila tanítványai megszerezték a harmadik helyet szombaton a tokiói olimpián, miután 11-9-re legyőzték az orosz csapatot.

Női pólósainknak ezzel egy kicsit elégtételt szolgáltatott a sors, hiszen zsinórban háromszor veszítettek a bronzmeccsen, ám most átszakadt az a bizonyos gát, és ezzel első olimpiai érmét nyerték a női szakágnak. A szövetségi kapitány szerint abszolút elégedett lehet csapata teljesítményével.

„Maximálishoz közeli eredmény és teljesítmény volt, ami a sporttörténeti sikerhez vezetett. Egy biztos, a csapat gondoskodott arról, hogy ne érezzem, milyen pokoli unalmas lehet a nyugodt élet. Nem ragoztam túl a pénteki napot, néhány embert fel kellett rázni, ezt négyszemközti és kiscsoportos beszélgetésekkel értük el, de online mentáltréningen is részt vettek a lányok" - árulta el Bíró.



„Szívünket-lelkünket kitettük, illetve végig csapatként játszottunk, ezzel nyertünk. Úgy látszik, nekünk a harmadik negyedek a kritikusak, hiába beszéltünk erről, de ezúttal a negyedik negyedben nyújtott hihetetlen védekezést kisegített minket" - jelentette ki a Keszthelyi Rita csapatkapitány.

Főkép forrása:
Magyarock - OlympicTeam Hungary/Szalmás Péter

További cikkek