Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Növekedőben a magyarországi könyvtárhasználat

10perc.hu
2024. 07. 06.
Növekedőben a magyarországi könyvtárhasználat
Biztató növekedést mutatnak a statisztikák a magyarországi könyvtárhasználatot illetően.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézete közzétette a 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely biztató növekedést mutat a könyvtárhasználat terén - közölte a librarius.hu.

A helyben használat, a kölcsönzött dokumentumok és a könyvtári rendezvények látogatottsága is emelkedett 2022-höz képest. Az OSZK az év végén megjelenő Könyvtári trendjelentések mellett idén is közzéteszi az országos könyvtári statisztikai adatgyűjtés legfrissebb eredményeit, bemutatva a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit és változásait, amelyek fontos alapot nyújtanak a szolgáltatásfejlesztési stratégiákhoz.

A statisztikai adatok szerint a könyvtárhasználatok száma – beleértve a személyes és a távhasználatot is – nőtt 2022-höz képest. Különösen a távhasználat esetében figyelhető meg jelentős emelkedés, amely 2023-ban elérte a 2015 óta mért legmagasabb értéket. A személyes használat is folyamatosan növekszik 2021 óta, megközelítve a Covid előtti, 2019-es szintet. A digitalizált dokumentumok száma is emelkedett: a szöveges dokumentumoké 3,5%-kal, a képdokumentumoké kismértékben, míg a hangdokumentumok száma stagnált. A helyben használat 16%-os növekedést mutatott az előző évhez képest, míg a kölcsönzött dokumentumok száma kismértékben nőtt. A könyvtári rendezvények száma 7%-kal, a résztvevők száma pedig több mint 12%-kal emelkedett 2022-höz képest.

Az idei jelentés újdonsága, hogy az OSZK a nemzeti könyvtári alapfeladataihoz kapcsolódó statisztikai adatokat, így a kötelespéldányok és a nemzetközi kiadványazonosítók kezelése terén gyűjtött adatokat is hozzáférhetővé teszi.

További cikkek