Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Maga a magyar dzsessz hunyt ma el Szakcsi Lakatos Béla halálával

10perc.hu
2022. 10. 02.
Maga a magyar dzsessz hunyt ma el Szakcsi Lakatos Béla halálával

Életének 80. évében vasárnap hajnalban meghalt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a nemzet művésze, a magyar dzsessz kiemelkedő alakja.

Hatalmas veszteség érte ma a magyar dzsesszt, ugyanis vasárnap hajnalban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla. A Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a nemzet művészének a személye összefonódott a hazai dzsessz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség.

Amikor 1970-ben a Montreux-i Dzsesszfesztiválon második díjat nyert Pege Aladár nagybőgős kvartettjének, majd utána fél évig New Yorkban dolgozott egy magyar vendéglőben, egy olcsón vett Fender-zongorával tért haza, a hangszert ő használta először Magyarországon.

1972-76 között a Rákfogó, 1980-tól a Babos Gyulával létrehozott Saturnus együttessel, majd a Hungarian Jazz Quartet tagjaként elévülhetetlen érdemei voltak a fúziós dzsessz hazai térnyerésében. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-zongora szakán, és mesterkurzust tartott a Zeneakadémián, ő teremtette meg a gipsy-jazz műfaját.

Főkép forrása:
MTI/Cseke Csilla

További cikkek