Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A Dűne volt a sztár a BAFTA-n, magyar is van a díjazottak között

10perc.hu
2022. 03. 14.
A Dűne volt a sztár a BAFTA-n, magyar is van a díjazottak között

Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja - tizenegy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és ötöt el is hozott, míg a film díszletberendezője, Sipos Zsuzsanna megkapta a legjobb produkciós tervezés díját.

A filmvilágban úgy tartják, aki jól szerepel a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztóján, az vélhetően a rövidesen megrendezésre kerülő Oscar-díja átadóján is aratni fog. Nos, a Dűne című sci-fi kapta a legtöbb díjat Londonban.

A Dűne - Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja - tizenegy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és ötöt el is hozott. Ez az alkotás nyerte a legjobb produkciós tervezés díját is, és ezzel az elismeréssel a döntnökök Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező közös munkáját tüntették ki.



A Dűnének ítélték emellett a legjobb hang (Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett), a legjobb különleges látványeffektusok (Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer), a legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) és a legjobb fényképezés (Greig Fraser) BAFTA-díját is.

A legjobb filmalkotásért és a legjobb rendezésért járó elismerést ugyanakkor A kutya karmai közt című westernnek ítélte a zsűri, és alkotásáért Jean Campion vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt díjat is. A legjobb férfi főszereplő Will Smith lett, míg a legjobb női főszereplőnek járó elismerést Joanna Scanlan vehette át.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek