Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Kakukkfészek – ezúttal Békéscsabán

10perc.hu
2021. 09. 08.
Kakukkfészek – ezúttal Békéscsabán

Pénteken este mutatják a Békéscsabai Jókai Színházban Ken Kesey A Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi változatát, a Kakukkfészket.

Nem nehéz megjósolni, hogy a pénteki bemutatójával sikerrel fog elkezdődni a Békéscsabai Jókai Színház 2021/2022-es évada. Ugyanis Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának rendezésében állítják színpadra a Kakukkfészek című színdarabot, ráadásul a szövegkönyv azon az őspéldányon alapszik, amelyet Bujtor István vitt színre a nyolcvanas években.

A békéscsabai Kakukkfészek a rendezői elképzelés szerint egy régi kulturális épület, egy funkcióját vesztett kolostor falain belül kap helyet. Pataki András szerint a darab olyan ma is aktuális kérdéseket feszeget, hogy tud-e még az elidegenedett, közösségről levált és magáról is alig tudó ember csoportban gondolkozni, hogy milyen hatalmas energia rejlik az összefogásban.

McMurphy szerepében Csomós Lajos, Bromden indiánfőnökében Katkó Ferenc látható, Ratched főnővért Kovács Edit alakítja. Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg; már a következő évben megszületett a színpadi változat; az ismert, öt Oscar-díjat nyert film pedig Milos Forman rendezésében 1975-ben debütált.

Főkép forrása:
MTI/Rosta Tibor

További cikkek