Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vizsgálja az USA az izraeli Irán elleni támadási terv kiszivárgását

10perc.hu
2024. 10. 21.
Vizsgálja az USA az izraeli Irán elleni támadási terv kiszivárgását

Az Egyesült Államok vizsgálja, hogyan szivároghattak ki titkos dokumentumok Izrael Irán elleni támadási terveiről.

Az Egyesült Államok vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan kerülhettek nyilvánosságra olyan titkos dokumentumok, amelyek tartalmazzák az amerikai értékelést Izrael Irán elleni támadási terveiről. A két dokumentumot, amelyekről azt feltételezik, hogy az amerikai Nemzeti Földrajzi Hírszerző Ügynökség és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) készítette, egy Iránhoz köthető Telegram-fiókon hozták nyilvánosságra - közölte a BBC.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke a CNN-nek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki a kiszivárogtatás miatt: „A kiszivárogtatás nagyon aggasztó. Súlyos állítások hangzottak el, vizsgálat folyik, és erről néhány órán belül tájékoztatást kapok.” A Pentagon is megerősítette, hogy tudomása van az ügy kapcsán megjelent jelentésekről, azonban további kommentárt nem fűztek az esethez.

Az érintett amerikai hírszerző ügynökségek és az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem reagáltak a kiszivárogtatásra, amely megerősíteni látszik azt az évek óta fennálló feltételezést, miszerint az Egyesült Államok kémkedik közeli szövetségese, Izrael után. Az egyik dokumentum Izrael nukleáris képességeire is utal, amelyet sem az USA, sem Izrael hivatalosan nem ismer el.

Az Egyesült Államok jelenleg azt is vizsgálja, hogy az információkat szándékosan szivárogtatta-e ki egy amerikai ügynök, vagy esetleg hackerek lopták el az adatokat. Az Associated Press (AP) értesülései szerint a dokumentumok műholdas adatokra épülnek, amelyeket október 15-16-án gyűjtöttek be. A jelentések szerint ezek tartalmaznak olyan műholdfelvételeket is, amelyek Izrael katonai mozgásait ábrázolják, amint az ország felkészül egy esetleges iráni rakétatámadásra válaszul.

A kiszivárogtatott dokumentumok a legmagasabb szintű biztonsági besorolás alá esnek, és kizárólag a Five Eyes hírszerzési szövetségen belül lehetett volna őket megosztani, amely az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland együttműködését fedi le.

Izrael már hetek óta mérlegeli, hogyan és mikor reagáljon az iráni rakétatámadásokra. A védelmi miniszterük figyelmeztetett, hogy válaszuk „halálos, pontos és meglepő” lesz. A hírek szerint Izrael folytatja a katonai előkészületeket, beleértve a ballisztikus és levegő-föld rakéták kezelését célzó gyakorlatokat, valamint a drónműveleteket, amelyek valószínűleg Irán elleni csapásokra irányulnak.

Joe Biden amerikai elnök is kommentálta a helyzetet, amikor egy riporter kérdésére megerősítette, hogy „jól érti” Izrael terveit, de részleteket nem kívánt közölni. A riporter kérdésére, hogy „Meg tudja mondani nekünk?”, Biden így válaszolt: „Nem, és nem.”


 


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek