Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

60%-ra nőtt Trump győzelmi esélye?

10perc.hu
2024. 10. 21.
60%-ra nőtt Trump győzelmi esélye?

Donald Trump győzelmi esélyei 60%-ra emelkedtek a Polymarket fogadási platformon.

Az elmúlt hetekben váratlan fordulat következett be a 2024-es amerikai elnökválasztási versenyben, Donald Trump esélyei jelentősen megnőttek a Polymarket nevű kriptó alapú fogadási platformon. Míg október elején a fogadások kiegyenlítettnek tűntek, Trump esélyei 60%-ra nőttek, Kamala Harris támogatottsága pedig 40%-ra esett vissza – számolt be róla a Bitcoinbázis.

A növekedés mögött mindössze négy fogadói számla áll, amelyek 30 millió dollárt tettek Trump győzelmére. A szisztematikusan növekvő fogadások azt mutatják, hogy akár egyetlen személy vagy entitás is irányíthatja ezeket a számlákat. Miguel Morel, az Arkham Intelligence vezérigazgatója szerint erős a gyanú, hogy ezek a számlák egyetlen entitás irányítása alatt állnak. Az Arkham kutatásai szerint a számlák mögött ugyanazon forrás, a Kraken kriptotőzsde betétei állnak.

Felmerült az is, hogy manipuláció húzódhat meg a Trumpra tett fogadások mögött. Harry Crane, a Rutgers Egyetem statisztikaprofesszora szerint azonban az ilyen nagy összegű fogadások nem ritkák, és önmagukban nem bizonyítják a piac befolyásolását.

Bár a Polymarket használata amerikai felhasználók számára tiltott, források szerint a négy nagy fogadói számla nem amerikai állampolgárokhoz köthető. A platform gondosan ügyel arra, hogy a felhasználók ne rejtsék el tartózkodási helyüket VPN segítségével, ám a Trumpra tett fogadások így is jelentős hatással voltak az esélyek alakulására.

Az ügyre Elon Musk is reagált, hangsúlyozva, hogy a fogadási piacok sokszor megbízhatóbbak, mint a közvélemény-kutatások, mivel valódi pénzügyi kockázattal járnak. A Polymarket jelenlegi becslése szerint Trump győzelmének esélye 60%, míg a republikánusok szenátusi győzelmét 81%-ra értékelik.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek