Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kettős csapás Floridában: Zajlanak a Milton hurrikán utáni mentőakciók és helyreállítások

10perc.hu
2024. 10. 11.
Kettős csapás Floridában: Zajlanak a Milton hurrikán utáni mentőakciók és helyreállítások

Pinellas megyében a Milton hurrikán után 430 lakót mentettek ki az árvízből, míg az infrastruktúra helyreállításán dolgoznak a hatóságok.

A Milton hurrikán jelentős károkat okozott Florida tengerparti településein, miután csütörtökön végigsöpört a térségen - közölte az ApNews. Legalább nyolc ember meghalt, és milliók maradtak áram nélkül a vihar következtében, amely házakat tépett darabokra és tornádókat idézett elő.

A hurrikán mindössze két héttel a Helene hurrikán után érkezett, amely már korábban jelentős pusztítást végzett a térségben. A hurrikán több mint 3 millió fogyasztó áramellátását megszakította, elárasztotta a gátakkal körülvett szigeteket, és leszakította a tetőt egy baseballstadionról. Házak utcáit sárral töltötte meg, és komoly infrastruktúrák, például építőipari daruk dőltek le.

A mentőcsapatok drámai akciókat hajtottak végre, köztük Hillsborough megyei rendőrök, akik egy 14 éves fiút mentettek meg, aki egy kerítésdarabon lebegve maradt életben. A parti őrség helikoptere egy férfit is kimentett, aki egy jégládába kapaszkodva várta a segítséget a Mexikói-öböl viharos vizein. Az ügynökség becslése szerint a férfi 75-90 km/h sebességű szelet és akár 25 láb (7,6 méter) magas hullámokat túlélt.

Dana Grady, a parti őrség parancsnokhelyettese hangsúlyozta: „Ez a férfi még a legtapasztaltabb hajósok számára is rémálomszerű helyzetben maradt életben.”

A CNN közlései szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) folytatja a Milton hurrikán által okozott tornádókárok felmérését, és megállapította, hogy a Cocoa Beach városában szerda este keletkezett tornádó EF1-es fokozatú volt. A tornádó széllökései 85 és 95 mérföld/óra között fújtak, ami jelentős károkat okozott a környéken. 

Robert Shackelford, a CNN meteorológusa elmondta, hogy „a cirkuláció egy vízködként indult, mielőtt a Royale Towers közelében partra szállt, átkelt az A1A-n, és nyugat-északnyugati irányban haladt a S. Banana River Blvd. mentén.” A tornádó a St. Croix Ave. közelében kilépett a Banana Riverbe, ahol további károkat okozott a házakban. A hivatal megjegyezte, hogy „nincs bizonyítékunk arra, hogy a tornádó Merritt Islandre folytatta volna útját, azonban a Banana Riverbe való kilépése után valószínűleg vízpára volt.”

A Sarasota Bradenton nemzetközi repülőtér pénteken zárva marad a hurrikán miatt. A repülőtér október 8-án délután 4 órakor zárt be, mielőtt a vihar elérte volna a szárazföldet, és a személyzet most „felméri a körülményeket és megkezdi a Milton hurrikán utáni takarítást” - közölte a repülőtér a Facebookon. Az illetékesek arra kérik az utasokat, hogy közvetlenül a légitársaságokkal lépjenek kapcsolatba a járatok állapotáról.

Nagyjából egy órával északabbra, a Tampa nemzetközi repülőtér a tervek szerint péntek reggel 8 órakor nyitja meg újra kapuit, miután a vihar miatt három napra felfüggesztették a járatokat. A repülőtér egyik legnagyobb problémája, hogy hat felszállási híd megrongálódott.

A floridai Pinellas megyében a Milton hurrikán után több mentőakciót hajtottak végre a rendfenntartó erők, köztük egyet egy lakóparkban, ahol 430 lakót húztak ki a második emeleti erkélyt elérő árvízből - tájékoztatta a CNN-t Ashley Giovannetti, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

A mentőcsapatok mellett a munkások is gőzerővel dolgoznak az utak, az infrastruktúra helyreállításán és a létfontosságú szolgáltatások újraindításán, miután a megyét kettős csapás érte: először a Helene, majd a Milton hurrikán. 

A Milton hurrikán következtében több mint 18 centiméternyi csapadék és 100 mérföld/óra feletti széllökések károsították a területet. A poweroutage.us adatai szerint csütörtök reggelre közel 400 000 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül, és néhányan még mindig vízszolgáltatás nélkül vannak.


<iframe width="100" height="300" src="https://www.youtube.com/embed/pr7z_mC6iD0" title="At least 340 rescued after Hurricane Milton, Florida Gov. Ron DeSantis says" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>



Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Hurrikán

További cikkek