Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ursula von der Leyen is éles kritikát mondott Orbán Viktorról

10perc.hu
2024. 10. 09.
Ursula von der Leyen is éles kritikát mondott Orbán Viktorról

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, éles bírálatot fogalmazott meg Magyarországgal és Orbán Viktor politikájával kapcsolatban, hangsúlyozva a versenyképességi tervek hiányosságait, valamint a diszkrét orosz energiafüggőséget és a migrációs problémákat.

Von der Leyen Orbán versenyképességi tervei kapcsán arról beszélt: egy tagállam éppen az ellenkező irányba hajt, és elsodródik a közös piactól, európai vállalatokat diszkriminál, jobban adóztatja őket, miközben egy kisebb kedvezményezetti kört támogat, ezzel aláásva a befektetői bizalmat. Azt is megjegyzte: „Magyarországot minden EU-tag szomszédja maga mögött hagyta az egy főre jutó GDP alapján.” Az Európai Bizottság elnöke azokhoz is szól, akik szerint „még mindig a piszkos, orosz fosszilis tüzelőanyagokhoz kell ragaszkodnunk” – miközben Európa túlnyomó része függetlenedett az orosz energiaforrásoktól, egy tagállam továbbra is csak azt keresi, hogyan tud az oroszoktól vásárolni, és nem teljesíti az energiafüggetlenséggel kapcsolatos vállalásait. A migráció kapcsán pedig azt tette szóvá Von der Leyen, hogy Magyarország elítélt embercsempészeket engedett szabadon, és a magyar vízumrendszer is kockázatokat rejt azzal, hogy ellenőrzés nélkül enged be orosz állampolgárokat.

Ursula von der Leyen a beszédét azzal kezdte, hogy az árvíz miatt három héttel később tudják megtartani az ülést. A magyarok felgyűrték az ingujjukat, és egymás mellett álltak, dolgoztak – mondta, hozzátéve, hogy az unió az árvíz idején is segítette a magyarokat, és a magyarok meg is érdemlik a segítséget. Az elnök a háborúra áttérve elmondta, hogy ukrán barátaink a harmadik kemény télnek futnak neki az idén. Számtalan ukrán halt meg, családok szakadtak szét, a világ szemtanúja az orosz brutalitásnak. De meglátása szerint még mindig vannak olyanok, akik a háborút nem Putyin bűnének látják, hanem Ukrajna szabadságvágyát kárhoztatják érte - közölte a 24.hu.

„Megkérdezem önöket: a magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázióért? Vagy a cseheket és szlovákokat kárhoztatnák a ’68-as, orosz elnyomásért? Vagy a litvánokat a ’91-es, szovjet elnyomásért? Nincs olyan európai nyelv, melyben a béke szava a megadással azonos lenne, a szuverenitás pedig a megszállással” 

– mondta Von der Leyen, majd szabadságharcosoknak nevezte az ukrán katonákat. Ezután elmondta, hogy az Unió továbbra is támogatja Ukrajnát, kiáll Ukrajna mellett mindaddig, amíg ez szükséges.

Orbán Viktor kapta meg ismét a szót, a miniszterelnök megköszönte a hozzászólásokat, majd azt mondta, hogy szívesen vitatkozott volna a programjukról, de az „láthatóan Önöket nem érdekli.” „Amit Önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda” – tette hozzá. Amin Orbán meglepődött, az az elnök hozzászólása. „Én szándékosan nem hoztam szóba a vitás pontokat. Szerencsétlen dolognak tartom, amit az elnökasszony csinál, hogy a nézetkülönbségeket rávetíti a munkára. Régen ilyen nem fordulhatott volna. Régen a bizottság egy semleges intézmény volt, most viszont egy politikai testületet csináltak belőle.” Orbán szerint az unió úgy tesz, mintha nem lenne probléma. „Az EU elhibázott stratégia szerint vágott bele a háborúba, ezen változtatni kell. Ha ezen megyünk tovább, akkor veszíteni fogunk. Minden háborúban kell kapcsolattartás. Most is ezrek halnak meg Ukrajnában. Így nem lesz megoldás a harctéren.”

Méltánytalan Orbán szerint az a vád is, hogy csak kiengedték az embercsempészeket. Orbán szerint letartóztatás után kitoloncolják őket. „Mi megszabadítottuk Európát 2 ezer embercsempésztől” – állította. „Sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelenti, hogy be kell fogni a szánkat” – tette hozzá.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek