Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Helene-hurrikán: Nőtt a halálos áldozatok száma, milliárdos károk az USA délkeleti részén

10perc.hu
2024. 09. 30.
Helene-hurrikán: Nőtt a halálos áldozatok száma, milliárdos károk az USA délkeleti részén

A délkeleti államokat sújtó hurrikán és áradások pusztítása nyomán a halálos áldozatok száma már közel százra emelkedett, miközben a mentési munkálatok és a károk felmérése folytatódik.

A legfrissebb összesítések szerint legalább 84 halálos áldozatot regisztráltak az Egyesült Államok délkeleti államaiban, melyeket a Helene-hurrikán és az azt követő áradások sújtottak. Az egyik legsúlyosabban érintett terület az Appalache-hegység déli vonulatai közé ékelődő Asheville városa Észak-Karolinában, ahol mintegy 30 ember vesztette életét. A településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet, mivel a környéken az áradások elzárták az utakat.

Az ítéletidő hatása Tennessee és Georgia államokra

Tennessee-ben több várost is áradások sújtottak, míg Georgia legnagyobb városában, Atlantában rekordmennyiségű, 280 milliméter eső hullott két nap alatt, ami megdöntötte az 1886-ból származó csapadékrekordot. A hatalmas esőzések különösen súlyos helyzetet okoztak Észak-Karolinában is, ahol például Spruce Pine településen 610 millimétercsapadékot jegyeztek fel mindössze négy nap alatt.

Florida partjainál csapott le a Helene-hurrikán

A Helene-hurrikán négyes fokozatú viharként érte el Florida északnyugati partjait, súlyos károkat okozva. Számos lakóépület összeomlott, és a tengervíz elöntötte az utcákat. A szélvihar és a hatalmas esőzések öt államot – Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee – érintettek komolyan.

Katasztrófahelyzet és helyreállítási munkálatok

Joe Biden elnök katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, lehetővé téve a szövetségi források igénybevételét a helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, amely szintén megkönnyíti a központi segítségnyújtást. A vihar és áradások következtében 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatásvasárnap reggelre.

A hatóságok folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán és a helyreállításon. Gyűjtés indult a károsultak megsegítésére, többek között a Vöröskereszt is részt vesz a segítségnyújtásban.

Károk és gazdasági hatások

A Moody’s Analytics előzetes becslései szerint a természeti katasztrófa okozta károk értéke 15-26 milliárd dollárratehető, de más elemzések szerint a teljes gazdasági hatás akár 110 milliárd dollárt is elérhet. A helyreállítás hosszú hónapokat vehet igénybe, miközben az áldozatok családjai és a közösségek továbbra is súlyos kihívásokkal néznek szembe.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek