Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az EU főképviselője: Irán rakétaszállítmányai súlyos fenyegetést jelentenek Európára

10perc.hu/MTI
2024. 09. 13.
Az EU főképviselője: Irán rakétaszállítmányai súlyos fenyegetést jelentenek Európára

Az EU főképviselője elítélte, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, súlyos fenyegetést jelentve Európára. Szankciók várhatóak.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteki közleményében határozottan elítélte, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak. Borrell szerint ez súlyos fenyegetést jelent az európai biztonságra.

A főképviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Irán már korábban lőszerrel és drónokkal segítette Oroszországot, amelyeket az orosz erők Ukrajna ellen vetettek be. A mostani rakétaszállítmányok súlyos eszkalációt jelenthetnek. Borrell hangsúlyozta, hogy Oroszország az utóbbi időben fokozta Ukrajna elleni támadásait, és az iráni ballisztikus rakéták további pusztítást okozhatnak az országban.

Borrell emlékeztetett, hogy az EU többször is figyelmeztette Teheránt, hogy ne küldjön Oroszországnak ballisztikus rakétákat. Az EU főképviselője kijelentette: Az Európai Unió gyorsan, nemzetközi partnereivel összehangoltan fog reagálni új és jelentős korlátozó intézkedések bevezetésével. A szankciók kiterjedhetnek az iráni ballisztikus rakéta- és drónprogramokra, valamint az iráni légiközlekedési ágazatra is.

Főkép forrása:
Pietro Naj-Oleari/Wikimedia Commons

További cikkek