Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre több kritika éri Donald Trumpot az Orbán Viktorral való szoros kapcsolata miatt

10perc.hu
2024. 09. 02.
Egyre több kritika éri Donald Trumpot az Orbán Viktorral való szoros kapcsolata miatt

Az Egyesült Államokban egyre több figyelmeztetés érkezik a Donald Trump volt elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti szoros kapcsolat kapcsán.

Az Egyesült Államokban egyre többen emelik fel hangjukat Donald Trump és Orbán Viktor közötti szoros kapcsolat miatt – írja a Politico. Sokan úgy vélik, hogy Orbán populista politikája mintaként szolgálhat a jövőbeni amerikai konzervatív vezetés számára - írta meg az atv.

Orbán politikája, különösen az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos álláspontja, sok vitát váltott ki az Európai Unióban. A magyar miniszterelnök ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnába és az oroszok elleni szankciókat, ami feszültséget okoz az EU többi tagállamával. Ugyanakkor az Egyesült Államokban egyre több támogatót szerez, akik dicsérik bevándorlásellenes és nemzetállami politikáját.

A Politico szerint a magyar Danube Intézet jelentős befolyást szerzett az amerikai konzervatív körökben. Az intézet tagjai gyakran jelennek meg az amerikai médiában, és aktívan népszerűsítik Orbán politikáját. Az intézetet azonban gyakran kritizálják „oroszbarát” álláspontja miatt, amit az intézet vezetői határozottan visszautasítanak, hangsúlyozva, hogy kutatásaik inkább Ukrajna-pártiak.

Trump többször méltatta Orbánt, amiért őt tartja a világ békéjének megőrzéséért felelős vezetőnek. Orbán kormánya pedig Trump híres kampányszlogenjét idézve hirdeti Magyarország politikáját Európában. Ugyanakkor több republikánus politikus is kritizálja Trump Orbánnal való barátságát, figyelmeztetve, hogy Orbán oroszbarát politikája és vezetési stílusa nem illeszkedik az amerikai demokratikus értékekhez.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek