Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egy horvát falu egy apró öböllel szeretne Guinness-rekordot dönteni

10perc.hu
2024. 07. 31.
Egy horvát falu egy apró öböllel szeretne Guinness-rekordot dönteni

A horvát Karini-tenger legkisebb tengerként szeretne bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe, ezzel turistákat vonzva a faluba.

A horvátországi Felső- és Alsó-Karin lakói rendhagyó módon szeretnék felhívni magukra a figyelmet: a Karini-tengerként ismert kis öblöt szeretnék hivatalosan a Guinness Rekordok Könyvébe bejegyeztetni, mint a világ legkisebb tengerét. Bár az öblöt már hivatalosan is tengerként emlegetik, a Guinness még nem ismerte el ezt az elnevezést - írta az Index.

A Karini-tenger mindössze hat négyzetkilométeres, ami inkább egy tengerszem méretének felel meg. „Néhány karcsapással átúszható” – mondják a helyiek, ahogyan a Reuters idézi őket. Az öböl egy csatornán keresztül csatlakozik a nagyobb Novigradi-öbölhöz, amely az Adriával van összeköttetésben. A Karini-tenger átlagosan 12 méter mély, és édesvízi patakok is táplálják, amelyek a tengervízzel keveredve gyógyhatású iszapot hoznak létre. Az öbölben számos védett faj, például delfinek és tengeri teknősök találhatók.

A falusiak célja, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe való bekerüléssel nemzetközi elismerést szerezzenek, és turistákat vonzzanak a környékre. Jelenleg a törökországi Márvány-tenger a legkisebb hivatalosan elismert tenger a világon, 13,5 ezer négyzetkilométeres területével. A Guinness definíciója szerint a tenger „az óceánoknál kisebb, de azokhoz csatlakozó, szárazfölddel körülvett víztömeg”. E meghatározás alapján a Karini-tenger nem felel meg a tenger kritériumainak, de a helyiek bíznak benne, hogy sikerül majd elismertetniük.


Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek