Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orbán Viktor nélkül zajlik az Európai Parlament nyitóülése

10perc.hu
2024. 07. 16.
Orbán Viktor nélkül zajlik az Európai Parlament nyitóülése

Több fontos tisztségről döntenek az Európai Parlament nyitóülésén, egyelőre Orbán Viktor nélkül.

Az Európai Parlament képviselői kedden először ülnek össze a júniusi választások óta. Általában két plenáris ülés szokott lenni a nyári szünet előtt, de most egyetlen ülésbe sűrítik a programot a késői választások miatt. Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarország vezeti az uniós Tanácsot, de Orbán Viktor nem vesz részt az ülésen - közölte a Telex.

Az Euronews szerint a sűrű program miatt nem találtak időpontot, de a liberálisok szerint Orbán összemosta az elnökséget a békemissziójával, amit a Tanács jogi szolgálata jogsértőnek tartott. Csütörtökön az Európai Bizottság elnökéről is szavaznak, ahol Ursula von der Leyen megválasztása nem biztos, bár a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt csúcsjelöltje.

Az EP elnökének megválasztásával indult az ülés, ahol újraválaszottták Roberta Metsolát. A nagykoalíció nagy próbája a csütörtöki szavazás lesz az Európai Bizottság elnökéről, ahol 361 igen szavazatra van szükség. Von der Leyen még kedden is győzködi a frakciókat, de a néppártiak módosítanának az uniós zöld intézkedéscsomagon, míg a szocialisták ragaszkodnak a környezetvédelemhez. A szélsőbaloldaliak és a fideszes Patrióták Európáért nem támogatják őt, de von der Leyen más frakciókkal is tárgyal. A Bizottság jelenlegi elnöke házon belül is ellenállásba ütközik, például a francia Köztársaságiak és az ír Fianna Fáil is elutasítják őt. A zöldek és a mérsékelt jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek is kulcsfontosságúak lehetnek, bár a szocialisták és liberálisok korábban kizárták a támogatást, ha az euroszkeptikusokkal újrázna. Von der Leyen a frakciók helyett egyénekkel működne együtt, hogy megszerezze a szükséges támogatást. Öt éve épphogy megválasztották von der Leyent, de most a középpártok rendszere veszélyben van, ha elutasítják őt.

A tagállami vezetőknek egy hónapon belül új nevet kellene javasolniuk, ha von der Leyen elbukik. A magyar kormány számára is fontos lenne a jogállamisági viták lezárása az Európai Bizottsággal. Az EP nyitóülésén az Európai Bizottság és az EP 14 alelnökéről, valamint öt quaestorról is döntenek. A Patrióták Európáért frakció harmadik legnagyobb csoportként kitörhet a karanténból, amelybe az elődje, az Identitás és Demokrácia került. A testület eljárási szabályzata szerint méltányos képviseletre kell törekedni, de a PfE súlyát még az ID alapján számolják. A Fidesz és a DK alelnöki tisztségekre nem számíthat, de a Fidesz képviselőjét, Szekeres Pált quaestornak jelölték.

Ukrajna támogatásáról is szavazhatnak, ami az első jelzése lehet annak, mennyire tud egységet mutatni a PfE. A Fidesz eredetileg az ECR-be akart belépni, de Ukrajna támogatását elvárták volna. A PfE-nél nincs ilyen feltétel, de a francia Nemzeti Tömörülés és a holland Szabadságpárt támogatják Ukrajnát.




További cikkek