Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orbán Viktor Kijevben egy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

10perc.hu
2024. 07. 02.
Orbán Viktor Kijevben egy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Orbán Viktor titokban szervezett kijevi látogatása után tartott rövid sajtótájékoztatót a magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij.

A magyar kormányfő először látogatott az ukrán fővárosba a háború kezdete óta.

A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.
   

A magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. A háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. - tette hozzá.
Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.


"A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl" - fogalmazott.

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hirdetés

További cikkek