Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orbán Viktor Kijevbe utazott

10perc.hu
2024. 07. 02.
Orbán Viktor Kijevbe utazott

Orbán Viktor titokban Ukrajnába utazott, hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az utazást szigorúan bizalmas szervezés övezte, így a nyilvánosságot kizárták. 

Az EU számos kormányfője már korábban látogatást tett az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az Egyesült Államok elnöke is tárgyalt már Zelenszkijjel, de a magyar kormányfő csak most jutott el Kijevbe, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson a szomszédos ország elnökével, aki öt éve tölti be hivatalát.

A Telex információi szerint a találkozón nem írtak alá semmilyen megállapodást, és közös sajtótájékoztatót sem tartottak, ami jelzi a két ország legmagasabb szintű kapcsolatainak korlátait, még ha a találkozó mérföldkőnek is tekinthető.

Orbánt részben az motiválta, hogy ukrajnai politikája elszigetelte az EU-ban potenciális pártszövetségeseitől, és az is, hogy Magyarország átvette fél évre az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amihez javítania kell az EU-n belüli megítélésén.

A kijevi látogatásról szóló cikkek megjelenése után nem sokkal Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményben erősítette meg a találkozót az ukrán fővárosból. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásban azt írta, hogy "a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is".

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés

További cikkek