Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Új EU-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

10perc.hu
2024. 06. 27.
Új EU-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

Az új frakcióba a források szerint többek között Andrej Babiš és Robert Fico pártjai csatlakoznának.

Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártjai egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról tárgyalnak, amelynek célja egy közép- és kelet-európai blokk létrehozása. Az információt több egymástól független EU-forrás is megerősítette a Népszavának.

A Fidesz, a cseh ANO és a szlovák Smer képviselői alkotnák az új frakciót, amely a politikai fősodorral szemben állna. Az ötlet Orbán Viktortól származik, és a tervek szerint a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt is csatlakozna. Azonban a lengyel képviselők megosztottak az új csoport irányvonaláról, mert többen aggódnak, hogy Giorgia Meloni, az ECR pártcsalád elnöke, lepaktálhat a kereszténydemokratákkal.

A tárgyalások során kétszer is elhalasztották a frakció alakuló ülését, amelyre a jövő héten kerülhet sor. Az új frakcióhoz Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is invitálják, ám jelenleg nem valószínű, hogy ők csatlakoznának, mivel egyik képviselőjüket a jobbközép Európai Néppárt frakció alelnökévé választották. Az új frakcióhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség, és az EP függetlenjei között is keresnek támogatókat.

A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a PiS szeretné, ha a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje július 8-ra, a francia nemzetgyűlési választások másnapjára esne, hogy befolyásolják az EP politikai csatáit.

Hirdetés

További cikkek