Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden 500.000 okmányokkal nem rendelkező házastársnak ad jogi státuszt

10perc.hu
2024. 06. 18.
Biden 500.000 okmányokkal nem rendelkező házastársnak ad jogi státuszt

A többségben mexikói származású bevándorlóknak ad jogi státusz Joe Biden.

Joe Biden elnök egy új irányelvet fog bejelenteni, amely több százezer amerikai állampolgár dokumentálatlan házastársát védi meg a kitoloncolástól. Az új szabályozás azon bevándorlókra vonatkozik, akik legalább 10 éve élnek az Egyesült Államokban, és lehetővé teszi számukra a legális munkavállalást - közölte a BBC.

A Fehér Ház szerint több mint 500,000 házastárs részesül majd az új politikában, amely Biden azon ígéretének része, hogy az amerikai bevándorlási rendszert "igazságosabbá és méltányosabbá" tegye. A felmérések szerint a bevándorlás kérdése sok választó számára elsődleges jelentőségű a novemberi elnökválasztás előtt.

Az új politika 50,000 21 év alatti fiatalt is érint, akiknek szülei amerikai állampolgárok házastársai. Ez a program a legjelentősebb enyhítési intézkedés a dokumentálatlan bevándorlók számára az Obama-kormányzat 2012-es, a gyermekkorukban az Egyesült Államokba érkezett migránsokat védő DACA programja óta.

Az új bejelentés a DACA tizenkettedik évfordulójának alkalmából történt, amely több mint 530,000 Dreamers (Álmodozók) nevű migránst védett meg a kitoloncolástól. Hétfőn magas rangú kormányzati tisztviselők elmondták, hogy az amerikai állampolgárok dokumentálatlan házastársai jogosultak lesznek, ha legalább 10 éve az országban élnek és 2023. június 17-e előtt házasodtak össze. Azok, akik megfelelnek a feltételeknek, három év alatt kérelmezhetik az állandó tartózkodási engedélyt és hároméves munkavállalási engedélyt kaphatnak.

A Fehér Ház szerint az érintettek átlagosan 23 éve élnek az Egyesült Államokban, többségük Mexikóban született. Az új politika értelmében "helyben kapnak mentességet" és az Egyesült Államokban maradhatnak státuszuk rendezéséig.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek