Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin alapos tisztogatásba kezdett a hadsereg vezetésében

10perc.hu
2024. 06. 04.
Putyin alapos tisztogatásba kezdett a hadsereg vezetésében

Az orosz védelmi minisztérium átalakítása jelentős változásokat hozott, amelyek középpontjában Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltása és több magas rangú tisztviselő letartóztatása áll.

A védelmi minisztérium átszervezése és a magas rangú tisztviselők letartóztatása Vlagyimir Putyin Oroszországában nem csupán vérfrissítést jelent, hanem az ukrajnai konfliktus kontextusában és a korrupcióellenes harc álcája alatt egy mélyebb stratégiai átrendeződést is tükröz. Mindennek célja az ország erőpozíciójának megerősítése és a belső rend fenntartása - írja a CNN, melyet a Pénzcentrum szemlézett.

Az orosz védelmi minisztérium átalakítása jelentős változásokat hozott, amelyek középpontjában Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltása és több magas rangú tisztviselő letartóztatása áll. Ezek a lépések különösen figyelemre méltóak Oroszország ukrajnai konfliktusának fényében, ahol az elmúlt időszakban jelentős sikereket értek el.

Az elemzők úgy vélik, hogy a védelmi minisztérium vezetőinek letartóztatása a korrupcióellenes küzdelem jegyében történt, és azért pont most került sor ezekre az intézkedésekre, hogy elejét vegyék egy belső hatalmi harcnak, amely Putyin győzelmi törekvéseivel is összefügg.

A változások időzítése is fontos: az elnök márciusi újraválasztása után a május 9-i győzelem napi ünnepségen Sojgu még Putyin oldalán tűnt fel. Mindössze néhány nappal később, május 12-én viszont már bejelentették előbbi leváltását.

A korrupciós vádak középpontjában Vagyim Samarin altábornagy és Timur Ivanov állnak

Mindketten kenőpénzzel kapcsolatos vádakkal szembesültek, ami rávilágított az orosz katonai vezetésen belüli széles körű problémákra.

Putyin célja az ukrajnai győzelem biztosítása. Ennek érdekében Andrej Belouszovot nevezte ki új védelmi miniszternek, hangsúlyozva a hatékonyabb és gazdaságosabb fegyverbeszerzés fontosságát. Oroszország költségvetése is ezt tükrözi, mivel a GDP 6%-át fordítja védelmi célokra. Hogy az átalakítások zökkenőmentesek legyenek, Putyin Oleg Szaveljevet nevezte ki védelmi miniszterhelyettesnek, hogy segítsen megtisztítani a minisztériumot.

A CNN cikke felidézi, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat vezető Valerij Geraszimov helyzetét illetően is pletykák keringenek, de a hadseregtábornok eddig meg tudta őrizni pozícióját. Ugyanakkor az orosz védelmi minisztériumban bekövetkező változások Putyin hatalmának megerősítését és Ukrajnával szembeni győzelmi törekvését tükrözik.

Hirdetés

További cikkek