Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Választás 2024: Miért fontos a szavazás?

10perc.hu
2024. 05. 22.
Választás 2024: Miért fontos a szavazás?

Az európai választásokon való szavazás kivételes lehetőséget kínál arra, hogy a szavazók eldöntsék, mire összpontosítson az Európai Unió a következő öt évben.

Az EP-képviselők új uniós jogszabályokat alkotnak, felügyelik más uniós intézmények munkáját, és jóváhagyják az uniós költségvetést.

Nem is olyan rég még európaiak milliói éltek olyan időkben, amikor nem szavazhattak, sőt, nem is szólalhattak fel szabadon. Az előző generációk harcoltak a demokráciáért és a szólásszabadságért. Ezt az örökséget tiszteletben kell tartani, aminek legjobb módja a demokrácia fenntartása a szavazás révén.

2024 június 6. és 9. között az európai választások során milliók vesznek részt az európai demokrácia jövőjének alakításában.

Az Európai Parlament olyan jogszabályokat fogad el, amelyek mindenkit érintenek: nagy országokat és kis közösségeket, erős vállalatokat és fiatal induló vállalkozásokat, globális és helyi szinteket egyaránt.

Az uniós jogszabályok olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket az emberek többsége fontosnak tart: 

környezetvédelem, biztonság, migráció, szociálpolitika, fogyasztói jogok, gazdaság, jogállamiság és sok más téma.

Ma minden fontos nemzeti kérdésnek van európai vonatkozása is.

A szavazatok határozzák meg, mely képviselők alakítják az új jogszabályokat, és befolyásolják az Európai Bizottság megválasztását. Ezek a döntések formálják a polgárok mindennapi életét.

Az egyre bonyolultabb, instabilabb és összekapcsoltabb világban az Európai Unió olyan globális kihívásokkal szembesül, amelyeket egyetlen uniós ország sem képes egyedül megoldani. Az előttünk álló kihívások kezelése jelentős feladat, és a szavazatok meghatározhatják ennek irányát.

A demokrácia az emberekkel kezdődik: azzal, hogy részt vesznek az európai választásokon, és az ott meghozott döntések hatással vannak életükre - írja az elections.europa.eu.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mi az az Európai Parlament és milyen hatásköre van?

Ki az Európai Parlament jelenlegi elnöke és mi a feladata?

Választási Kisokos - kerülj képbe 10 perc alatt

További Európai Parlamenti Választásokkal kapcsolatos hírekért, információkért kövesd Választás 2024 rovatunkat!

Főkép forrása:
Európai Parlament Facebook oldal

Hirdetés

További cikkek