393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael elfogadta a külföldi televíziós csatornák betiltását lehetővé tévő törvényt

10perc.hu/MTI
2024. 04. 02.
Izrael elfogadta a külföldi televíziós csatornák betiltását lehetővé tévő törvényt

A törvény lehetővé teszi a külföldi televíziós csatornák betiltását.

Az izraeli parlament, a kneszet hétfőn elfogadta az "országnak ártó" külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt.

A kneszet második és harmadik, végső olvasatában elfogadott jogszabály szerint, ha a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása után.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között bezárathatja a csatorna izraeli irodáit, elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket, megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását, a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól, blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

"Hatékony és gyors eszközt hoztunk a fellépésre azok ellen, akik a sajtószabadságot arra használják, hogy sértsék Izrael biztonságát" - olvasható Slomó Karai hírközlésügyi miniszter közleményében.    

"Az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF (izraeli hadsereg) katonái ellen uszított. Ideje eltávolítani a Hamász sófárját országunkból. Az al-Dzsazíra terrorcsatorna többé nem sugároz Izraelből" - írta Benjámin Netanjahu a törvény elfogadása után a közösségi médiában.

"Az új törvénynek megfelelően haladéktalanul el akarok járni a csatorna tevékenységének leállítása érdekében. Üdvözlöm a Slomó Karai kommunikációs miniszter benyújtotta, és a koalíciós pártok támogatásával elfogadott törvényt" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezetése kevésbé üdvözölte az új izraeli jogszabályt, és azt, hogy Izrael blokkolni kívánja az al-Dzsazírát. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre úgy fogalmazott, hogy amennyiben Izrael ezt fontolgatja, az aggasztó lépés. "Hiszünk a sajtószabadságban és rendkívül fontosnak tekintjük azt" - mondta Jean-Pierre, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben minden médiával kapcsolatban azonos az amerikai álláspont.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek