386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

India végrehajtja a muszlimokat kizáró bevándorlási törvényt

10perc
2024. 03. 12.
India végrehajtja a muszlimokat kizáró bevándorlási törvényt

India kormánya bejelentette, hogy tervezi egy vitatott állampolgársági törvény életbe léptetését, amelyet muszlimellenesség miatt bíráltak.

Az állampolgárságról szóló módosító törvény (CAA) lehetővé teszi, hogy a Pakisztánból, Bangladesből és Afganisztánból származó nem muzulmán vallási kisebbségek állampolgárságot kérjenek. A hatóságok szerint ez segíteni fogja az üldöztetéssel szembenézőket - közölte a BBC.

A törvényt 2019-ben fogadták el - tömeges tüntetéseket váltva ki, amelyekben több ember meghalt, és még többeket letartóztattak.  Az ország belügyminisztere, Amit Shah szerint a zavargások után nem készültek erre vonatkozó szabályok, de most már igen. A bejelentést hétfőn tette, és a közösségi médiában azt írta, hogy Narendra Modi miniszterelnök "teljesített egy újabb vállalást, és megvalósította alkotmányunk alkotóinak ígéretét az ott élő hinduk, szikhek, buddhisták, dzsainok, pársziak és keresztények számára".

India belügyminisztériuma közleményében közölte, hogy a jogosultak mostantól online is igényelhetik az indiai állampolgárságot. A kérelmek fogadására már felállítottak egy online portált. A minisztérium szerint a törvénnyel kapcsolatban "sok tévhit" alakult ki, és a törvény végrehajtása a Covid-19 járvány miatt késett.

"Ez a törvény csak azoknak szól, akik évek óta üldöztetést szenvednek, és Indián kívül nincs más menedékük a világon" - tette hozzá a tárca.

A CAA végrehajtása volt Modi úr kormányzó hindu nacionalista Bharatiya Janata Pártjának (BJP) egyik legfontosabb választási ígérete az idei parlamenti választások előtt. A törvény módosítja a 64 éves indiai állampolgársági törvényt, amely jelenleg megakadályozza, hogy az illegális bevándorlók indiai állampolgárrá váljanak. Az új törvény értelmében az állampolgárságért folyamodóknak bizonyítaniuk kell, hogy 2014. december 31-ig Pakisztánból, Bangladesből vagy Afganisztánból érkeztek Indiába.

Az indiai kormány nem közölt időpontot arra vonatkozóan, hogy a törvénymódosítás mikor lép hatályba.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Törvény

További cikkek