385.43 Ft

354.78 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Japán Patriot rakétákat ad el az Egyesült Államoknak, a Nippon pedig felvásárolja a US Steelt

10perc, MTI
2023. 12. 23.
Japán Patriot rakétákat ad el az Egyesült Államoknak, a Nippon pedig felvásárolja a US Steelt

Japán és az Egyesült Államok között újabb fegyverüzlet született, miután a japán kormány módosította exportszabályait.

Japán Patriot rakétákat ad el az Egyesült Államoknak, amelyeket az amerikai katonai készletek újbóli feltöltésére használnak majd fel.

Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, de az Egyesült Államok kormánya üdvözölte a döntést, és úgy ítélte meg, hogy az hozzájárul az indiai- és csendes-óceáni térség stabilitásához.

A japán kormány a héten módosította exportszabályait, amelyek tiltják teljes fegyverrendszerek eladását. Az amerikai Patriot-rendszerekhez használható rakétákat amerikai licensz alapján Japánban is gyártják.

Az értékelések szerint a Japán által Egyesült Államok számára értékesített Patriot rakéták közvetetten lehetővé teszik, hogy az amerikai kormány folytathassa Ukrajna számára a katonai eszközök szállítását. Az Egyesült Államok katonai készletei alacsony szintre kerültek a folyamatos ukrajnai szállítások miatt, és az ukrajnai támogatásról szóló politikai vita miatt azokat belső forrásokból nem tudja pótolni.

A Fehér Ház szinte ezzel egy időben ugyanakkor bejelentette, hogy vizsgálat indul a japán Nippon acélipari vállalkozás ügyében, amely felvásárolni szándékozik az Egyesült Államok meghatározó acélipari cégét, a US Steel-t.

Az elnöki hivatal gazdasági tanácsadójának csütörtök kiadott közleménye szerint az "ikonikus amerikai tulajdonú vállalat külföldi felvásárlása - még akkor is, ha egy szövetségesről van szó - komoly figyelmet igényel a nemzetbiztonsági és ellátási láncra gyakorolt lehetséges hatása miatt".

A Nippon a hét elején jelentette be a megállapodást, hogy csaknem 14,1 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai US Steel-t, az Egyesült Államok legnagyobb iparági vállalatát, amelynek mintegy 800 millió dolláros adósságát is átvállalja.

Az 1901-ben alapított, Pittsburgh-i székhelyű US Steel meghatározó volt az amerikai iparosításnak a XX. században, amely a külföldi tulajdonba kerülés után is megtarthatja nevét és székhelyét. A US Steel külföldön is működtet gyárakat, többi között Kassán, amelynek eladásáról az elmúlt időszakban több üzleti forrásból származó értesülés jelent meg.

A Nippon és a US Steel egyesülésével a világ harmadik legnagyobb acélipari vállalkozása jönne létre, de méretében így sem tudna Kína legnagyobb acélipari vállalkozásai fölé nőni. Jelenleg Kína adja a világ acéltermelésének 54 százalékát.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek